Εκτός από τα εργασιακά πεδία που παραδοσιακά σημειώνουν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι αναλυτές έρευνας αγοράς και οι προγραμματιστές/χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, βλέπουμε σημαντική αύξηση σε διανομείς και υπαλλήλους ειδικών ταχυδρομείων, σε νοσηλευτές και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό και σε υπαλλήλους φαρμακείων.
Η «μικρογραφία» της αγοράς εργασίας εν μέσω πανδημίας ολοκληρώνεται με τους κλάδους που είχαν τις περισσότερες χαμένες θέσεις: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης και καταλύματα. Οι λόγοι δεν χρειάζεται να αναλυθούν αφού είναι προφανείς: Σε γενικές γραμμές το 2021 ταξιδέψαμε λιγότερο, καταναλώσαμε πιο μετρημένα και βγήκαμε λιγότερο έξω, επειδή μείναμε περισσότερο σπίτι, παραγγείλαμε online και επισκεφθήκαμε το φαρμακείο της γειτονιάς περισσότερο από όσο θα θέλαμε.
Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι αλλαγές αυτές τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε αγαθά και υπηρεσίες θα παραμείνουν και μετά την πανδημία. Για την ώρα, μόνο προβλέψεις μπορούν να γίνουν. Σίγουρα όταν ο υγειονομικός εφιάλτης τελειώσει, θα αρχίσουμε και πάλι να ταξιδεύουμε και να καταναλώνουμε. Ωστόσο πολλοί, ειδικά οι νεότερες γενιές, θα εξακολουθούν να προτιμούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και πολλές επιχειρήσεις θα μετεξελιχθούν διατηρώντας τις ψηφιακές καινοτομίες που «επέβαλε» η πανδημία.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Αλλά για τα επαγγέλματα του μέλλοντος οι αλλαγές θα είναι πραγματικά οβιδιακές. Αν κρίνουμε από το εξωτερικό, όπου οι ανακατατάξεις εντοπίζονται γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο μέγεθος, αυτή την περίοδο, μεσούσης δηλαδή ακόμα της πανδημίας, το φαινόμενο που παρατηρείται είναι η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση».
Εκατομμύρια άνθρωποι αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί αντιδρούν στις αυξημένες ώρες δουλειάς με υπέρμετρη διανοητική, σωματική και ψυχολογική κόπωση και με μειωμένα εισοδήματα είτε επειδή το διάστημα της καραντίνας τους έκανε να σκεφτούν τι θέλουν να αλλάξουν στη ζωή τους.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr