Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Ακουσα σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης κάποιον ανίδεο να μιλά επί 15 λεπτά για τα εμβόλια, πόσο τοξικά είναι, για χιλιάδες θανάτους που προκάλεσαν και τους κρύβουν, για τους γιατρούς που λένε ψέματα, για εμβόλια και μνημόνιο», έγραψε και συνέχισε απευθύνοντας έκκληση στα ΜΜΕ να μη δίνεται ο λόγος σε τυχάρπαστους, «επιστημονικά αμόρφωτους, επιτηδευμένους πολιτικά ή οικονομικά “συναδέλφους” δίχως τη σύγχρονη παρουσία και συναδέλφων που υποστηρίζουν τις αποφάσεις των διεθνών και εθνικών ρυθμιστικών οργανισμών υγείας, των ιατρικών, φαρμακευτικών, νοσηλευτικών συλλόγων και επιστημονικών εταιριών που αντιπροσωπεύουν το 98% του κλάδου των υγειονομικών».
Η κουβέντα αυτή, δηλαδή πώς, σε ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις δίνουμε δημόσιο βήμα για το θέμα της πανδημίας και της επιστήμης έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό και δεν αφορά μόνο τα ελληνικά Μέσα. Ο ιός της παραπληροφόρησης δεν μεταδίδεται μόνο μέσα από τα σόσιαλ μίντια και αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες, αλλά και από παραδοσιακά ΜΜΕ. Μια βασική δικλείδα ασφαλείας είναι αυτή που βάζει ο καθηγητής Γραβάνης: Να υπάρχει πάντα στα ρεπορτάζ η παρουσία σοβαρών, ειδικών επιστημόνων που αποδομούν τις ψεκασμένες θεωρίες, παραθέτουν τα ιατρικά δεδομένα και καθησυχάζουν τους φόβους. Φυσικά, δεν είναι εύκολο.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
«Το πρόβλημα με τους οπαδούς των ακραίων θεωριών είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια. Αυτό τους επιτρέπει να μπλοκάρουν στο μυαλό τους κάθε αντίθετη έννοια», εξηγούσε ο Alexander Warzilek, επικεφαλής του Αυστριακού Δημοσιογραφικού Ινστιτούτου, σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Κώδικας Δεοντολογίας στα Χρόνια της Συνωμοσίας». Ενα από τα πολλά που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό και καλό θα ήταν να αρχίσουμε να διοργανώνουμε αντίστοιχα και στη χώρα μας. Διότι η υπόθεση «θεωρίες συνωμοσίας-παραπληροφόρηση-ψεύτικες ειδήσεις» δεν ξεκίνησε με την πανδημία, ούτε θα τελειώσει μαζί της.
Θυμηθείτε την υστερία με το 5G που ήταν και σχετικά πρόσφατη. Από την άλλη βέβαια, σύντομα θα μας απασχολήσουν και άλλου τύπου υπερβολές, αφού θα βρεθούμε απέναντι στον χαρακτηρισμό ως fake news οποιουδήποτε θέματος δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ή ευθυγραμμισμένο με ακραίες μορφές της πολιτικής ορθότητας. Τα fact-checking δίκτυα, δηλαδή οι φορείς που ελέγχουν τα γεγονότα και επαληθεύουν ή όχι το περιεχόμενο ενός δημοσιεύματος, αναλαμβάνουν όλο και ενεργότερο ρόλο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr