Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι ένα κόμμα του 8% κατάφερε να πείσει 270 χιλιάδες πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα εν μέσω πανδημίας και να περιμένουν σε ουρές για να ψηφίσουν τον αρχηγό που προτιμούν από μόνο του συνιστά μια μεγάλη επιτυχία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε 31,5% στις εκλογές του 2019, δεν έχει εμφανίσει τόσο συμπαγή κομματική βάση, ενώ η ηγεσία του δεν έχει τολμήσει να ανοίξει το παιχνίδι και την εσωκομματική δημοκρατία αποφασίζοντας την εκλογή αρχηγού από τους ψηφοφόρους του.
Δεύτερον, τα μηνύματα της ανανέωσης αλλά και της ανάγκης για αυθύπαρκτη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή ήταν ηχηρά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θριάμβευσε στον πρώτο γύρο και είναι το μεγάλο φαβορί για την τελική επικράτηση, σηματοδοτεί για τον μέσο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ μια νέα ηγεσία, που δεν είναι φθαρμένη από τις δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, αλλά και που κρατά διακριτές αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μισόλογα του Παπανδρέου για το εάν μπορεί και με ποιους όρους να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και η καθαρή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» γραμμή του Λοβέρδου τελικώς δεν βοήθησαν και τους δύο.
Οχι διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι «αντι-ΣΥΡΙΖΑ», αλλά γιατί σχεδόν όλοι ζητούν την αυτόνομη πορεία του κόμματός τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τρίτον, ο χώρος της Κεντροαριστεράς μοιάζει να ζωντανεύει και η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι οι πολίτες, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν ψήφισαν κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να επαναπατριστούν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Πώς δηλαδή θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές η αναλογία ήταν 1 προς 4 και η επιστροφή των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη πρόκληση. Γι’ αυτό οι δυσκολίες για τον νέο πρόεδρο (με φαβορί πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη) θα ξεκινήσουν από την επόμενη μέρα, γιατί θα βρεθεί ανάμεσα στην υψηλή απήχηση που έχουν οι κυβερνητικές προτάσεις στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και στην επείγουσα ανάγκη να προσελκύσει τους παλαιούς «Πασόκους» που έχουν βρει κομματική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόκληση είναι μεγάλη, όμως το Κίνημα Αλλαγής για πρώτη φορά έδειξε ότι θέλει να κοιτάξει προς το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία το έπραξε στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρέτησε με συνέπεια το τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση», ενώ ως πρωθυπουργός ανέδειξε ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά κερδίζοντας ολοκληρωτικά τη μάχη του Κέντρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως, που έχει μείνει στο λαϊκισμό και στις δημαγωγίες του παρελθόντος -δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και για την πανδημία υιοθετεί την αντιμνημονιακή φρασεολογία του 2015 για να κατασκευάσει «αντισυστημικό αφήγημα»- θα βρεθεί σε θέση άμυνας, ιδίως εάν ο νέος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις που θα υπηρετούν τη Σοσιαλδημοκρατία και θα οδηγήσουν το κόμμα του σε υψηλότερες επιδόσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επιστροφή ψηφοφόρων που είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα βλέπουν «φως» στην αρχική τους πολιτική στέγη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr