Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΗΝ Κυριακή το βράδυ αποκόπηκε οριστικά τουλάχιστον ένα νέο 3% πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εδώ και 6-7 χρόνια είχαν βρει προσωρινή -όπως αποδεικνύεται- φιλοξενία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμένεται να δείξουν και οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, πέραν του 1/3 της εκλογικής δύναμής του (10%) που έχασε από την επομένη των εκλογών του Ιουλίου του 2019 -και τους οποίους ουδέποτε βρήκε ξανά-, έχει και νέες απώλειες. Η δυναμική τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακόμα.
Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώνει την ύπαρξή της. Προχθές ένα ποσοστό περί το 3% πήρε την οριστική απόφαση όχι μόνο να πάρει μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αλλά και να επιστρέψει ως ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτός είναι δρόμος χωρίς γυρισμό.
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των αναλογιών, οι 270.000 που ψήφισαν στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι περισσότεροι από τις 400.000 που ψήφισαν το 2016 στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Η Ν.Δ. είχε τότε καταγεγραμμένο εκλογικό ποσοστό 28% και προσείλκυσε 400.000 ψηφοφόρους. Το ΚΙΝ.ΑΛ. με καταγεγραμμένο ποσοστό 8% προσείλκυσε 270.000. Οι 400.000 της Ν.Δ., εκλέγοντας το αουτσάιντερ Κ. Μητσοτάκης, άλλαξαν τις εξελίξεις και τον ρουν της Ιστορίας. Κάτι αντίστοιχο κάνουν τώρα και οι 270.000 του ΚΙΝ.ΑΛ., εκλέγοντας πάλι το αουτσάιντερ της αναμέτρησης.
Η μαζική -πέραν του αναμενομένου- προσέλευση στις κάλπες του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει (εκτός των άλλων) και «μέγα χορηγό»: τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι επί δυο χρόνια με την απραξία τους, την ανούσια εσωστρέφεια τους, την εξαλλοσύνη τους και την έλλειψη σοβαρής πολιτικής συμπεριφοράς, δημιούργησαν αυτό το κενό που έρχεται να καλύψει τώρα με αξιώσεις το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια δεύτερη σοβαρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πει σε όλους τους τόνους (το επανέλαβε και στην επινίκια δήλωσή του μιλώντας για «ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία») ότι δεν πάει «ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για μια έξυπνη στάση η οποία του επιτρέπει να αλλάξει σημαντικά τους εσωτερικούς συσχετισμούς στους κόλπους της Κεντροαριστεράς. Το 4:1 του 2019 στη σχέση της εκλογικής δύναμης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί ήδη μακρινό παρελθόν. Υπό όχι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και εφόσον ο Ν. Ανδρουλάκης πολιτευτεί με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένη κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τον αλλοπρόσαλλο Α. Τσίπρα, αυτή η σχέση στις εκλογές της απλής αναλογικής μπορεί να πλησιάσει το 1,5:1. Αν συμβεί αυτό, στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής είναι ακόμα πιο εύκολο ο 44χρονος τότε Ν. Ανδρουλάκης να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας ουσιαστικά τον Α. Τσίπρα σε πρόωρη και οριστική πολιτική συνταξιοδότηση.
ΑΥΤΟ σημαίνει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης, εννοώντας αυτό που έχει πει και αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, «καίει» οριστικά και αμετάκλητα το ούτως ή άλλως ασθενικό αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Το οποίο είναι και το μοναδικό σωσίβιο για τον βυθιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας, μετά το προχθεσινό «πολιτικό γεγονός», που τον αιφνιδίασε, έχει αφεθεί στο νόμο της πολιτικής βαρύτητας, που τον σπρώχνει προς τα κάτω.
ΓΙΑ τη χώρα όμως φαίνεται πως ξημερώνει μια καλύτερη εποχή, η οποία ενισχύει την κανονικότητα. Αντιπολίτευση δεν θα είναι μόνο π.χ. κραυγές και διχαστικές συμπεριφορές. Δεν θα είναι π.χ. ασόβαρες στάσεις που, ενώ δήθεν «βάζουν πλάτη» στην πανδημία, ηγούνται του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Δεν θα είναι π.χ. αποχή ή και καταγγελία συμφωνιών και συμμαχιών, οι οποίες ενισχύουν και θωρακίζουν τη χώρα είτε σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων είτε σε επίπεδο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών της. Και δεν θα είναι η ανεύθυνη και επικίνδυνη, όπως αποδείχθηκε, πολιτική των «ανοιχτών θυρών και συνόρων» για το μεταναστευτικό.
ΜΠΟΡΕΙ να είναι όμως μια πιο συγκροτημένη αντιπολίτευση με τεκμηριωμένη κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης. Δεν έχουν λείψει ούτε τα μεν ούτε οι δε. Υπ’ αυτή την έννοια, η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη είναι και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να ανασυνταχθεί και να γίνει πιο προσεκτική. Αντίπαλός της δεν θα είναι πλέον μόνο τα δικά της λάθη. Μπορεί να είναι και μια κριτική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μια πιο ευαίσθητη κοινωνικά πολιτική με μια πατριωτική αντίληψη και χωρίς τα «λεφτόδεντρα» που κόστισαν μια δεκαετία στη χώρα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
Η υποψηφιότητά του δεν υπήρχε πριν από τον αδόκητο χαμό της Φ. Γεννηματά. Κι όταν ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε ο πρόωρος θάνατος της γυναίκας που κράτησε το ΚΙΝ.ΑΛ. όρθιο σε αντίξοες συνθήκες, δεν σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως. Μάλλον μπέρδεμα και αναστάτωση προκάλεσε. Το δικαίωμά του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός του ήταν και είναι αναφαίρετο. Μόνο που ο τρόπος χρήσης αυτού του αναφαίρετου δικαιώματος χαρακτηρίζει τον πολιτικό άνδρα.
Ο Γ. Παπανδρέου υπέστη μια μεγάλη ήττα. Εχασε από τον Ν. Ανδρουλάκη με 9 μονάδες και κέρδισε τον Α. Λοβέρδο με μόλις 1,3 μονάδες. Οι τρεις υποψήφιοι (πλην Α. Λοβέρδου) συγκέντρωσαν 9%. Ακόμα κι αν πάρει το σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό του, δεν αρκεί να για να ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία με τον Ν. Ανδρουλάκη. Ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 26,3% που ψήφισε Α. Λοβέρδο είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει αντι-Παπανδρέου.
Η αριθμητική του β’ γύρου δεν βγαίνει με τίποτα για τον Γ. Παπανδρέου. Κι όμως, αντί να επιλέξει την αξιοπρεπή αποχώρηση, επιμένει μέχρι τέλους να διεκδικήσει την αρχηγία. Κι αυτό δικαίωμά του είναι. Ομως η ήττα της ερχόμενης Κυριακής δεν θα είναι και το καλύτερο πολιτικό ρέκβιεμ για έναν πολιτικό ο οποίος πέρασε από όλα τα ύπατα αξιώματα και η φήμη που τον συνοδεύει δεν είναι η καλύτερη.
Οσο κι αν έχει αδικηθεί σε κάποιες στιγμές, όσο κι αν έβαλε στην πολιτική ατζέντα προωθημένα θέματα σε σχετικά ανύποπτη στιγμή (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, Διαύγεια κ.λπ.), το τελικό αποτύπωμά του δεν είναι το πιο εντυπωσιακό. Θα μπορούσε, ίσως, να ακούσει εκείνους τους συνεργάτες του οι οποίοι την Κυριακή αργά το βράδυ τον συμβούλευσαν να αποσυρθεί, διασώζοντας την πολιτική αξιοπρέπεια που του έχει απομείνει.
Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ, Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ;
Η επίσημη ανακοίνωση του στελέχους που θα εκπροσωπεί τον Ν. Ανδρουλάκη στη Βουλή -δεδομένου ότι ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και δεν συμμετέχει στο Κοινοβούλιο- αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, μετά τον β’ γύρο. Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη, με κυρίαρχο αυτό του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.
Ομως, δεν θα είναι ο Αρκάς βουλευτής αυτός που θα εκπροσωπεί τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες λένε πως ο στενότατος συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήθελε και ο ίδιος να θεωρηθεί ότι στήριξε τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με «ανταλλάγματα».
Ετσι, η πιθανότερη λύση φαίνεται ότι είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχ. Κατρίνης. Ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν εξαρχής στη short list του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά ήταν και ο τελευταίος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που όρισε η Φ. Γεννηματά αντί του Α. Λοβέρδου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr