Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τον είχε διαγράψει και προ 15νθημέρου, με την κοινοποίηση των ονομάτων των ανήλικων μαθητών. Εδωσε στο βουλευτή μια δεύτερη ευκαιρία δείχνοντας «κίτρινη κάρτα», εκείνος δεν την αξιοποίησε, για να δεχθεί μοιραία και την «κόκκινη».
Αφήνουμε στην άκρη τη χρονική συγκυρία που ο Κ. Μπογδάνος θέλησε να αναμοχλεύσει εμφυλιοπολεμικές κραυγές, την ώρα δηλαδή που η Βουλή συζητούσε την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των Παρισίων και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη γωνία με την επιλογή να καταψηφίσει τη γαλλική ασπίδα στα εθνικά μας συμφέροντα.
Επί της ουσίας, ο βουλευτής βγήκε εκτός της γραμμής που ακολουθεί πιστά ο πρωθυπουργός με βάση τις ιδρυτικές αρχές της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές του 2019 γιατί κατάφερε να διευρύνει το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας προσελκύοντας πολίτες από το χώρο της Κεντροαριστεράς και να απευθυνθεί στο τμήμα της κοινωνίας που θέλει τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τη μνημονιακή περιπέτεια, και κυρίως να κοιτάξει προς το μέλλον.
Ο κεντρώος χώρος, ή αλλιώς η μεσαία τάξη, δεν είναι κάτι αφηρημένο, στην πολιτική μετριέται καθημερινώς και στις κάλπες υπολογίζεται διπλά, συνήθως βγάζει το νικητή. Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας στο φάσμα μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσια από την πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος, και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ο Μητσοτάκης επιμένει στην εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον κεντρώο χώρο και θα ήταν σοβαρό πολιτικό λάθος να θέσει σε κίνδυνο την κατάκτηση αυτή με αχρείαστους και απερίσκεπτους καβγάδες.
Ο Νίκος Δένδιας ορθώς απάντησε ευθέως στον Μπογδάνο, ο οποίος με την τοποθέτησή του θέλησε να ακυρώσει την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών για εθνική ομοψυχία απέναντι σε σοβαρές απειλές και ο πρωθυπουργός ορθώς αποφάσισε τη διαγραφή του βουλευτή του.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αριθμεί πλέον 157 βουλευτές, όμως υπάρχει ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος από την τελευταία αναταραχή. Επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας της κεντρώας δύναμης που έχει αποκτήσει η κυβέρνηση ενώ απομονώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που τρέφεται από τις συγκρούσεις και τη δημιουργία τοξικού κλίματος. Δεν είναι και λίγα.
ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας έχουν πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που επικαλείται το capital.gr, η μέση τιμή στη χώρα μας για το ηλεκτρικό ρεύμα διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ).
Παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή στην Ελλάδα είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται πάνω από τα 300 ευρώ, ενώ στη γειτονική Σερβία διατίθεται το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, στα 327,44 ευρώ.
Η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%), οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.
Η συμμετοχή της Ελλάδας, διά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στην πρωτοβουλία των 5 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λήψη μέτρων πρέπει να πάρει μορφή επείγουσας δράσης πριν ξεφύγει η κατάσταση. Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, το ρεύμα θα προκαλέσει σοκ ανατιμήσεων.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr