Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του RescUE.
Τα αποτελέσματα του Μηχανισμού αυτού βλέπουν εμπράκτως σήμερα οι χώρες της Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων που πλήττονται από τις φωτιές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής σε τόσο πολλά μέτωπα.
Χθες φωτογραφίες με το γερμανικό κονβόι, το οποίο συνολικά μεταφέρει 220 πυροσβέστες και 50 οχήματα για να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, έκαναν το γύρο του Διαδικτύου.
Είχαν προηγηθεί και βρίσκονται ακόμα εδώ δεκάδες αεροσκάφη, εκατοντάδες πυροσβεστικά οχήματα και περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες από Κύπρο, Γαλλία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία, Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και Αυστρία, αποδεικνύοντας πως η Ευρώπη μπορεί, αρκεί να θέλει.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
«Την ίδια μέρα στις 21:30 ενεργοποιήσαμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Αφού προηγουμένως είχαμε κάνει μια πρώτη κρούση τηλεφωνικά και οι αρμόδιοι μας είπαν ότι φαντάζει λίγο δύσκολο το ποιοι μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά με πτητικά μέσα, γιατί υπάρχουν παράλληλες φωτιές. Εμείς δεν μείναμε στο τηλεφώνημα, καταθέσαμε αίτημα», έλεγε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στους καλοθελητές που είπαν ότι η Ελλάδα άργησε να ζητήσει βοήθεια, αλλά και σε εκείνους που αναρωτιούνται (;) πού είναι η Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως πολιτικό οικοδόμημα έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου από απανωτές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις και η αξιοπιστία της δοκιμάστηκε σοβαρά όταν στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης και των Μνημονίων λειτούργησε στεγνά δημοσιονομικά, ξεχνώντας πως δεν νοείται Ενωση χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των κοινών εξωτερικών συνόρων.
Τα λάθη της ήταν μεγάλα, αλλά πολλά από αυτά διορθώθηκαν στην πορεία, κι όταν η πανδημία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, η αντίδραση ήταν αρκετά διαφορετική. Οχι τέλεια, ούτε ιδανική, αλλά καλύτερη, κι αυτό φάνηκε στη γιγαντιαία επιχείρηση αγοράς και διανομής των εμβολίων και στη δημιουργία ενός μηχανισμού υγειονομικής υποστήριξης. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διορθώσουν πολλά ακόμα για να αποδείξουν πως Ε.Ε. δεν είναι μόνο το ευρώ, αλλά βρίσκονται τουλάχιστον στον σωστό δρόμο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr