Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι πυρόπληκτοι, όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε Αττική και Πελοπόννησο, που επίσης επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου, ενός προσώπου που συναντά ευρύτερη αποδοχή και έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητά του να χτίζει μέσα από τα χαλάσματα, αντιμετωπίσθηκε θετικά από την κοινή γνώμη.
Το κρίσιμο στοίχημα είναι η ταχύτητα στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν και η πληρότητα του σχεδίου για την ανασυγκρότηση των περιοχών που κάηκαν. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια, μελισσοκόμοι έχασαν μελίσσια, ρητινοσυλλέκτες έμειναν χωρίς πεύκα, το δάσος έδινε δουλειές σε χιλιάδες οικογένειες. Το πάθημα της Εύβοιας μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για μια αναπτυξιακή προσπάθεια που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς. Από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση των προϊόντων και τον τουρισμό.
Αυτό μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα, όμως οι ανάγκες είναι πιεστικές στο μέτωπο της καθημερινότητας. Οι τεράστιες πυρκαγιές, που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, έχουν διαβρώσει το έδαφος και ο κίνδυνος για πλημμύρες στα χωριά που σώθηκαν είναι μεγάλος.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να προχωρήσει αμέσως στην εκπόνηση μελετών και την υλοποίησή τους ώστε να προλάβουμε το χειμώνα. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Εύβοια η καταστροφή του δασικού πλούτου, που μέχρι τώρα συγκρατούσε τους υδάτινους πόρους, δημιουργεί κινδύνους για πλημμύρες, που θα ξεκινούν από τα ημιορεινά βουνά, όπως η Κοκκινομηλιά και ο Βουτάς, και θα καταλήγουν στην πόλη της Ιστιαίας.
Η ολοκληρωτική καταστροφή απαιτεί και ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς και εκτός από τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων, θα προχωρήσει και στη θεσμική μεταρρύθμιση που απαιτείται ώστε η πρόληψη να έχει τον πρώτο λόγο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η δημιουργία αποτελεσματικών αντιπυρικών ζωνών ήταν αδύνατη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς όλο και κάποιος φορέας θα έβαζε εμπόδια ακόμη και για την κοπή ενός πεύκου, τώρα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και όχι μόνο για να αποφύγουμε νέες πυρκαγιές αλλά και για να προλάβουμε τις πλημμύρες.
ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
«Ευχαριστούμε την ενορία Αγίου Αιδηψού και τον πατέρα Ιωάννη Παπακοσμά, που με συμπαραστάτες τις εκπαιδευτικούς Λίλιαν Δούμα και Κατερίνα Μαργωμένου, καθώς και τους Παναγιώτη Ηγουμενόπουλο και Ανέστη Αγαπητό που έχουν αναλάβει το μαγείρεμα, ετοίμασαν σήμερα 220 μερίδες φαγητού για τις ανάγκες των πυρόπληκτων.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που συμμετέχουν στην προσπάθεια, όπως και ιδιώτες και επαγγελματίες που συνεισέφεραν με τρόφιμα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες». Το ευχαριστήριο μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα μόνο δείγμα του κύματος αλληλοβοήθειας που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Εύβοια για την ανακούφιση των πληγέντων.
Οι εθελοντές που από χωριό σε χωριό μάχονταν κατά της πύρινης λαίλαπας, οι κάτοικοι που τροφοδοτούσαν με νερά και τρόφιμα τους πυροσβέστες ξένων χωρών, τα νοικοκυριά που άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν πυρόπληκτους συγκρότησαν ένα ισχυρό σώμα αλληλεγγύης που έσωσε ζωές και κυρίως έδωσε το μήνυμα ότι υπάρχει μέλλον σε αυτό τον τόπο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr