Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Στις φράσεις αυτές κρύβεται ένα βασικό κομμάτι της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας του Τζεφ Μπέζος. Ομως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο δημιουργός της Amazon, που αποτιμάται σήμερα περισσότερα από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Οπως μια βόλτα στο Φεγγάρι. Πριν επιβιβαστεί όμως στις 20 Ιουλίου στον πύραυλο της Blue Origin αποφάσισε ένας από τους τελευταίους σταθμούς του στη Γη να είναι η Αντίπαρος.
ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ του είναι είδηση και ας μη γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησαν ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ένας ισχυρός παραγωγός και ιδιοκτήτης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μία από τις πιο επιδραστικές σχεδιάστριες του κόσμου, ένας δημοσιογράφος του CNN και ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια του Χόλιγουντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σίγουρα δεν θα ήταν μόνο για το ολόγιομο φεγγάρι. Για το κυβερνητικό επιτελείο το ενδιαφέρον, προφανώς, στρέφεται στο πρώτο γραφείο της Amazon που θα εγκατασταθεί στη χώρα και στη συνέχεια που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία. Ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο τουρισμός, η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών αλλά και ο ελάχιστος εταιρικός φόρος του 15% στους πλούσιους του πλανήτη θα μπορούσαν να είναι στην ατζέντα. Αλλά, όταν μιλάμε για τον Μπέζος, έναν από τους πιο επιτυχημένους, αμφιλεγόμενους και περίεργους ανθρώπους στον κόσμο, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Brian Dumaine χρειάστηκε δύο χρόνια έρευνας και συνεντεύξεις με εκατοντάδες άτομα για να καταλάβει ότι ο Μπέζος είναι ένας στο δισεκατομμύριο. Χωρίς αυτό να αποδίδει καμία ηθικοπλαστική έννοια. Πώς να ψυχολογήσεις, άλλωστε, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει με 42 εκατομμύρια δολάρια την κατασκευή του ρολογιού των 10.000 ετών, δηλαδή μιας συσκευής που θα δείχνει την ώρα για τις επόμενες δέκα χιλιετίες;
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
«EΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ την Amazon έτσι που να περιστρέφεται σαν σφόνδυλος», γράφει στο βιβλίο «bezonomics», που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά, περιγράφοντας ένα μοντέλο που είναι ένα αεικίνητο εργαλείο ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας. «Ουσιαστικά, ο Μπέζος έχει δημιουργήσει μία από τις πρώτες και πιο εξελιγμένες εταιρίες στην ανθρώπινη ιστορία που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μια εταιρία που γίνεται πιο έξυπνη και πιο μεγάλη από μόνη της. Σε έναν όλο και μεγαλύτερο βαθμό οι αλγόριθμοι διοικούν την εταιρία. Οι αλγόριθμοι γίνονται η εταιρία».
Ο ΜΠΕΖΟΣ έχει ανακοινώσει πως αφήνει τη θέση του γενικού διευθυντή στην Amazon για να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρο της ζωής του, μια βόλτα στο Διάστημα, αλλά όχι όπως το εννοούν οι συνηθισμένοι… αστροναύτες. Εκείνος θέλει να πιστεύει πως θα είναι η αρχή του εγχειρήματος που έχει ονομάσει «η μεγάλη αντιστροφή». Οπως αποδίδει στον Μπέζος ο Dumaine, η βασική ιδέα είναι να κάνει τη Γη ζώνη κατοικιών και ελαφράς βιομηχανίας και να μετακινήσει εξορύξεις και βαριά βιομηχανία στο Διάστημα. «Μπορεί να υπάρχουν ένα τρισεκατομμύριο άνθρωποι στο ηλιακό σύστημα και πάλι δεν θα υπάρχει συνωστισμός. Και αν έχεις ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους, μπορεί να έχεις χίλιους Αϊνστάιν και χίλιους Μότσαρτ και Ντα Βίντσι. Πόσο ωραίο θα είναι! Πρέπει να πάμε στο Διάστημα για να σώσουμε τη Γη και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα».
ΟΜΩΣ, ΙΣΩΣ, η πιο εντυπωσιακή κίνηση αυτού του παράξενου τύπου να μην είναι τίποτα από όλα αυτά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2013 αγόρασε την «Washington Post» έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που ήταν οικονομικά προβληματική. «Την αγόρασα επειδή είναι σημαντική», απαντά ο ίδιος. «Δεν θα αγόραζα ποτέ μια οικονομικά προβληματική εταιρία αλμυρών σνακ. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα για εμένα». Να, μια επένδυση που αξίζει περισσότερο και από την Amazon. Μια εφημερίδα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr