Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει το μομέντουμ και σε καθημερινή βάση προωθεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Χθες παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες και σήμερα θα υποδεχθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς θα διεξαχθεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το τέλος της εβδομάδας θα βρει τον πρωθυπουργό στην Κρήτη, όπου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι να μιλάει ο ίδιος στους πολίτες, περιγράφοντας κάθε παρέμβαση που υλοποιείται. «Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες», είπε για την αξιολόγηση, «και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες».
Ο τρόπος που έχει επιλέξει να επικοινωνήσει το κυβερνητικό έργο με μπαράζ θετικών ειδήσεων φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην κοινωνία και αυτό φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις.
Η Ν.Δ. πλέον έχει ξεπεράσει το ποσοστό των ευρωεκλογών (28,31%), το οποίο αναλυτές θεωρούσαν κομβικό στον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Αυτό το οποίο μετράει ιδιαίτερα στο «γαλάζιο» επιτελείο είναι ότι η πολιτική σταθερότητα, την οποία επικαλείται συχνά ο πρωθυπουργός, παίζει μεγάλο ρόλο και για τους πολίτες. Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της GPO, το 74.6% δηλώνει ότι θεωρεί τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αυτή την εποχή των διεθνών αναταράξεων πολύ και αρκετά σημαντική.
Επίσης, όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. δείχνει να κεφαλαιοποιεί τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων και παρεμβάσεων που ανακοινώνει, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως σε επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της και όχι σε εισροές από άλλους χώρους.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτό που τονίζουν σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη είναι ότι υπάρχει πάντα η παγίδα του εφησυχασμού. Και ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να διατηρηθούν ο ρυθμός και η συχνότητα των επαφών με τους πολίτες σαν να γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες, προκειμένου να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας από πρώτο χέρι και όχι από διηγήσεις τρίτων…
Στην Αθήνα ο Αιγύπτιος πρόεδρος
Ακόμα ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα στέρεων σχέσεων σε κάθε επίπεδο της Ελλάδας με την Αίγυπτο μπαίνει σήμερα με την επίσκεψη του προέδρου της χώρας της Βόρειας Αφρικής, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα, για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Στο περιθώριο του ΑΣΣ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αμέσως μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ, η τελετή υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και Μνημονίων Κατανόησης και, ολοκληρώνοντας, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Καΐρου, με τα θέματα που θα κυριαρχήσουν να είναι αυτά της οικονομίας, της ενέργειας, της μετανάστευσης, της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά στα ενεργειακά αναμένεται να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου με τον GREGY Interconnector, την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ορόσημο για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο.