Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Τζόνσον, τα ημερήσια κρούσματα εντός του Ιουλίου μπορεί να φτάσουν και τον αριθμό-ρεκόρ των 100.000 λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», ωστόσο τα βαριά περιστατικά θα είναι περιορισμένα λόγω της επίτευξης της ανοσίας της κοινότητας.
Η Βρετανία «ανοίγει» πλήρως όλες τις δραστηριότητες, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις. Αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Με ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Metron Analysis Στράτος Φαναράς υπολογίζει ότι οι εμβολιασμοί μίας δόσης μαζί με τη φυσική ανοσία και τα κλεισμένα ραντεβού ξεπερνούν μετά τα σημερινά αποτελέσματα το 65% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ εάν ο ρυθμός εμβολιασμών διατηρηθεί πάνω από 90.000 ημερησίως, τότε στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα προσεγγίσουμε το 70%.
Το ποσοστό αυτό, που αφορά τους εμβολιασθέντες τουλάχιστον με μία δόση, είναι η βάση για την επίτευξη της ανοσίας της κοινότητας. Το ζήτημα είναι πώς από το 70%, που τις επόμενες εβδομάδες θα έχει αποκτήσει πλήρη ανοσία, θα φτάσουμε στο 85%, που σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών αποτελεί τον πήχυ για τη θωράκιση της κοινότητας και από τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Πρέπει δηλαδή να πεισθεί ένα τμήμα του πληθυσμού που ακόμη δεν έχει πεισθεί να μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης του.
Ερευνα του ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και παρουσίασε το protagon.gr, δείχνει ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα, των πολιτών δηλαδή που θεωρούν πολύ απίθανο να κάνουν σε κάποια στιγμή το εμβόλιο, είναι 16,7%, ενώ εάν προστεθεί και ένα 8,7% που δηλώνει «σχεδόν απίθανο» να εμβολιασθεί, προκύπτει ότι υπάρχει ένα 25%, που δύσκολα θα μεταπεισθεί. Η ίδια έρευνα εκτιμά ότι το 61% είναι θετικό στον εμβολιασμό (αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη), ενώ 14,7% παραμένει αναποφάσιστο για το εάν τελικά θα κάνει ή όχι το εμβόλιο.
Σε αυτή την ομάδα των «αναποφάσιστων του 15%» πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της Πολιτείας και του επιστημονικού κόσμου ώστε η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του εμβολιασμού. Να αναλυθούν τα οφέλη για όσους ακόμη έχουν αμφιβολίες και να καταπολεμηθούν οι φόβοι για τις παρενέργειες. Η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της ινδικής μετάλλαξης πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, ο ιός αναζητεί διαρκώς έδαφος για να πολλαπλασιασθεί.
Ο στόχος της ανοσίας δεν είναι ανέφικτος, χρειάζεται συστηματική δουλειά τις επόμενες εβδομάδες ώστε η νίκη κατά της πανδημίας να έρθει από τους αναποφάσιστους. Οπως συνήθως συμβαίνει και στην πολιτική.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr