Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Φέρτε πίσω τα λεφτά μας» ή «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» στο πιο κυνικό, παρέμενε το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που εννοούσαν ότι έχουν πληρωμένες εισφορές για τις συντάξεις τους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις περικόψει.
Δεν είναι βέβαιοι ότι όλοι είχαν πληρώσει το σύνολο των συντάξεών τους, τα «παράθυρα» στη νομοθεσία επέτρεπαν την πρόωρη έξοδο από την εργασία ακόμη και από την ηλικία των 50 ετών, άλλοι, πάλι, με τεράστιες εισφορές έλαβαν δυσανάλογα μικρή σύνταξη λόγω των πενιχρών δυνατοτήτων του ασφαλιστικού τους ταμείου, ωστόσο έτσι λειτουργεί το αναδιανεμητικό σύστημα. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τις συντάξεις των προηγούμενων εργαζομένων.
Παρά ταύτα, οι αποδοχές μειώθηκαν αρκετές φορές από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αν και το σύστημα ασφάλισης και δημόσιο ήταν και αναδιανεμητικό. Αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει για την κύρια σύνταξη και την επικουρική των παλαιότερων ασφαλισμένων. Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση επέρχεται μια μεγάλη τομή στο συνταξιοδοτικό.
Υποχρεωτικώς, για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου και προαιρετικά για ασφαλισμένους μέχρι 35 ετών θα ακολουθούν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές τους συντάξεις. Δηλαδή θα σχηματίζεται ένας ατομικός κουμπαράς με βάση τις εισφορές που θα πληρώνουν, ενώ θα επιλέγουν με ποιον τρόπο θέλουν να επενδυθούν τα χρήματά τους, συντηρητικά ή πιο δυναμικά.
Η διαχείριση θα γίνεται από δημόσιο φορέα, τα περί ιδιωτικοποίησης των επικουρικών ανήκουν στα γνωστά fake news του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κράτος εγγυάται ότι, ακόμη κι αν οι επενδύσεις δεν πάνε καλά, θα καταβάλλει στους ασφαλισμένους το σύνολο των εισφορών τους συν τον πληθωρισμό. Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν πίσω τα λεφτά τους, για να δικαιωθεί και το αίτημα στο πλακάτ.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, άλλο ένα σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «μεθόδους Πινοσέτ» καταρρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε η αλλαγή αυτή οι επικουρικές αυξήθηκαν, καθώς οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις απορροφούν τους συγκυριακούς κραδασμούς των αγορών και καταλήγουν με θετικό πρόσημο.
Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να διαμοιράσει τους «κινδύνους» του ασφαλιστικού. Η κύρια σύνταξη θα εξακολουθεί να καταβάλλεται από το Δημόσιο, επομένως υπάρχει πάντα ο δημοσιονομικός κίνδυνος όπως είδαμε με τις μειώσεις των τελευταίων ετών, ενώ η επικουρική των νέων ασφαλισμένων θα συνδεθεί με τοποθετήσεις στις αγορές.
Οι επικουρικές «πετσοκόπηκαν» και με τον αριστερό νόμο Κατρούγκαλου, κάποιες μάλιστα παράνομα, όπως προέκυψε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Αντιθέτως, τώρα έχουν την πεποίθηση ότι, όταν φτάσουν στην ώρα της σύνταξης, θα αντικρίσουν «ψίχουλα», με αποτέλεσμα να προτιμούν να εργάζονται με «μαύρα», εις βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οταν θα έχουν τον ατομικό τους κουμπαρά όπου θα μπορούν να παρακολουθούν καθημερινώς την πορεία της επικουρικής τους, έχουν κάθε λόγο να τον γεμίζουν με εισφορές. Οπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr