Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ας αφήσουμε λοιπόν τους ειδικούς (παιδοψυχολόγους, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς) να αποφασίσουν αν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δικαιούται να κρατήσει κάποια στιγμή τη μικρή Λυδία στην αγκαλιά και να της προσφέρει ένα πατρικό χάδι – με το ίδιο χέρι που σκότωσε τη μητέρα της.
Για τους πατεράδες, πάντως, που το δικαιούνται ανεπιφύλακτα, ξημερώνουν καλύτερες μέρες. Από σήμερα στη Γαλλία η άδεια πατρότητας διπλασιάστηκε από 14 σε 28 μέρες το χρόνο, αναδεικνύοντας τη χώρα του Μακρόν σε πρωτοπόρο αυτού του κοινωνικού δικαιώματος.
Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα 1η/7/2021, τουλάχιστον μία εβδομάδα πατρικής άδειας θα είναι υποχρεωτική για κάθε εργαζόμενο.
Να σημειώσουμε ότι η άδεια μετ’ αποδοχών για τους νέους πατέρες καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2002 στη Γαλλία, αλλά 7 στους 10 απέφευγαν να κάνουν χρήση της – προφανώς επειδή δεν τους συγκινούσε ή θεωρούσαν την ανατροφή του παιδιού αποκλειστικό καθήκον της μάνας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Βάσει των σύγχρονων αντιλήψεων, το γαλλικό ευεργέτημα καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια -ανδρών και γυναικών- με τους δύο γονείς να λογίζονται και σε αυτόν τον τομέα ισότιμοι με τους ετερόφυλους. Το κόστος της μηνιαίας πατρικής άδειας θα επιβαρύνει με 500 εκατ. ευρώ ετησίως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας και οι εργοδότες θα καλύπτουν μόνο τρεις μέρες.
Προς ενημέρωσή σας (σ.σ.: χθες το μάθαμε κι εμείς) ο θεσμός της πατρικής άδειας ισχύει σε 23 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί σε όλες ως το τέλος του 2022, με 10 μέρες το λιγότερο.
Παραδόξως, ο θεσμός της εγγυημένης άδειας πατρότητας δεν υπάρχει στη Γερμανία (όλο arbeit, arbeit, arbeit, αλλά από… πρόκριση τίποτα) ενώ από φέτος στην Ισπανία μπορεί να φτάσει έως και τις 16 εβδομάδες!
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr