Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Από 2,7% που θεωρούσε ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος, τώρα οι οικονομολόγοι της Βουλής εκτιμούν ότι περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης έχει το θετικό σενάριο για ανάπτυξη από 3,6% έως 4,8%.
Η οικονομία αποκτά μία δυναμική, όλοι το βλέπουν πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα εγκρίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και μέσα στον Ιούλιο θα εισρεύσουν τα πρώτα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το κακό 2020, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ξένων επισκεπτών, ενώ η πανδημία έχει περάσει σε φάση ύφεσης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των απωλειών θα εκμηδενισθεί.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια την περίοδο της πανδημίας, προετοίμασε το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς. Μείωσε τη φορολογία για τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη, ενίσχυσε, στα μέτρα του δυνατού, κλάδους που έχουν κομβικό ρόλο στην οικονομία και χτυπήθηκαν από την πανδημία, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, ενώ έχει έτοιμο το σχέδιο για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στην ενέργεια, το περιβάλλον και την ψηφιακό μετάβαση.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι φέτος η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρεκόρ ανάπτυξης, ενδεχομένως άνω του 5% (αντί του 3,6% που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό) εφόσον η τουριστική κίνηση εξελιχθεί ομαλά στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Δυσκολίες υπάρχουν, οι μικρομεσαίοι χρειάζονται ακόμη στήριξη, οι τράπεζες ακόμη δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, ιδίως σε ό,τι αφορά νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από την κρατική βοήθεια πρέπει να γίνει με προσοχή. Ωστόσο το κλίμα βελτιώνεται σημαντικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι μεγάλο και οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο της πανδημίας, διαμορφώνοντας ένα αποταμιευτικό μαξιλάρι που μπορεί να διοχετευθεί είτε στην κατανάλωση είτε για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ
Με το εργασιακό νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που προκηρύσσονταν από μεμονωμένα σωματεία, το δικαστήριο τις έκρινε παράνομες αλλά παρενέβαινε ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο τις επαναπροκήρυττε χωρίς να υπάρχει χρόνος για νέα εκδίκαση.
Το είδαμε πρόσφατα στο μετρό, όπου απήργησε ένα από τα εννέα σωματεία εργαζομένων, η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη αλλά επαναπροκηρύχθηκε νέα κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, που τελικώς έγινε σε βάρος των εργαζομένων που χρησιμοποιούν κατά κανόνα στις πρωινές ώρες το μετρό.
Οι απεργίες των μειοψηφιών τερματίζονται, εάν μία κινητοποίηση κρίνεται από τα δικαστήρια παράνομη δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τα γνωστά συνδικαλιστικά τερτίπια.
Σημαντική και η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (μετρό, ακτοπλοΐα, απορρίμματα κ.λπ.) θα υπάρχει κατά τις ημέρες των απεργιών προσωπικό ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι πολίτες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr