Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για πέντε Κρητικούς, έναν 58χρονο, έναν 48χρονο, έναν 50χρονο, έναν 40χρονο και έναν 56χρονο καθώς και έναν 53χρονο από την Χαλκίδα οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.
Και οι έξι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ ισχυρίστηκαν πως τα περισσότερα από τα αρχαία ευρήματα είναι πλαστά.
Μετά τις απολογίες τους εισαγγελέας και ανακριτής διαφώνησαν για το αν θα προφυλακιστούν και έτσι η υπόθεσή τους πηγαίνει στο αρμόδιο συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες.
Ενώπιον του Εισαγγελέα Ηρακλείου παρουσιάστηκαν σήμερα οι έξι συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, το οποίο εξαρθρώθηκε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ..
Οι κατηγορούμενοι, που βαρύνονται με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, είχαν οδηγηθεί αρχικά στον εισαγγελέα την Πέμπτη 24 Απριλίου, οπότε και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα, κάτι που συνέβαινε μέχρι και αυτήν την ώρα καθώς επρόκειτο για μια μαραθώνια απολογία.
Μετά από πολύωρες απολογίες, εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφώνησαν για την προφυλάκιση των έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε, οι συλληφθέντες τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό
Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα
Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσα από επιχείρηση της Αστυνομίας Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ομάδα Ειδικών Ερευνών της Αθήνας (γνωστή και ως «Ελληνικό FBI») και την υποστήριξη της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος διαδραμάτισε ένας μυστικός αστυνομικός, ο οποίος προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή αρχαιοτήτων. Το πρώτο προσυμφωνημένο ραντεβού έγινε σε περιοχή του Ηρακλείου, όπου δύο από τους εμπλεκόμενους παρουσίασαν αντικείμενα, οδηγώντας στη συνέχεια τον «αγοραστή» σε κατοικία στους Ατσιπάδες.
Εκεί, ενώθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι, παρουσιάζοντας συνολικά 46 αρχαία αντικείμενα και ζητώντας το ποσό των 900.000 ευρώ για την αγοραπωλησία.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο 58χρονος διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, θεωρούμενος ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, φέρεται να πρότεινε επιπλέον την πώληση χρυσού στεφανιού, αξιώνοντας για αυτό μόνο το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.