Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πλήθος Αμερικανών στρατιωτικών βίωσαν τραυματικά την άτιμη προδοσία των Σύρων Κούρδων του YPG, που είχαν συνδράμει αποφασιστικά τις δυτικές δυνάμεις στην εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους. Είναι γεγονός ότι η προδοσία των Κούρδων συντελέστηκε με την «επιτήδεια ουδετερότητα» της Ρωσίας. Εχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα και η τύχη του Ερντογάν μπορεί να σταμάτησε εδώ.
Η διάθεση συνεννόησης του Μπάιντεν με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή δεν επιβεβαιώθηκε μόνο από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ, αλλά και από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή.
Οι Τούρκοι θορυβήθηκαν από την επίθεση του ΡΚΚ με drones καναδικής κατασκευής σε στρατιωτική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσας του τουρκικού Κουρδιστάν.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εξίσου όμως, ή και περισσότερο, τους ανησυχεί η επαναπροσέγγιση της διοίκησης Μπάιντεν με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας -εν γνώσει των Ρώσων-, αλλά και οι διαδικασίες πολιτικής ενοποίησης των φατριών του Ιρακινού Κουρδιστάν, στις οποίες εμπλέκονται άμεσα ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία!
Ολα αυτά δένουν με την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ και το περιβόητο γραμματόσημο του «Μεγάλου Κουρδιστάν» που περιλαμβάνει εδάφη της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, αλλά κυρίως της Τουρκίας.
Η ρωσική «Νεζαβιζίμαγια Γκαζέτα» γράφει πως αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέβη στη Βορειοανατολική Συρία για επαφές με τις φιλοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στο πλαίσιο του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου για μια «εναλλακτική Συρία».
Δεδομένου ότι το ρωσικό δίδυμο Λαβρόφ – Σοϊγκού (υπ. Αμυνας) είναι ενήμερο γι’ αυτές τις ενέργειες, η «επιστροφή Μπάιντεν» στο Συριακό Κουρδιστάν πιέζει κυρίως τον Ασαντ, το Ιράν, αλλά πρώτα και κύρια τους Τούρκους εισβολείς. Το θέμα είναι ποιος και πώς θα τους διώξει.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr