ΤΟ πακέτο μέτρων στήριξης με την επιστροφή ενοικίου και το μίνι δώρο των 250 ευρώ στους συνταξιούχους. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων. Η εμβληματική εφαρμογή για την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες. Και πολλά ακόμα έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο. Το πιο σημαντικό είναι πως έρχονται ακόμα περισσότερα, τα οποία θα ανακοινώνονται σιγά σιγά. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το πακέτο της ΔΕΘ, δηλαδή οι σημαντικές μειώσεις φόρων για εισοδήματα και ακίνητα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο, με στόχο το πέρασμα της ανάπτυξης και των υπερπλεονασμάτων στις τσέπες των πολιτών.
ΑΥΤΟ προφανώς και φέρνει δημοσκοπικά αποτελέσματα. Η Ν.Δ. έχει επιστρέψει στα νούμερα που βρισκόταν το περασμένο φθινόπωρο. Κάπου γύρω στο 30%. Την ίδια ώρα, κανένα κόμμα από την αντιπολίτευση δεν δείχνει ικανό να σηκώσει πολιτικό ανάστημα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται όλο και πιο χαμηλά, ως αποτέλεσμα της θολής και αντισυστημικής ρότας του Ανδρουλάκη. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ντέρμπι με τα μικρά κόμματα και δεν φαίνεται να μπορεί να ανανήψει μετά τις διαδοχικές διασπάσεις.
ΟΛΑ αυτά δημιουργούν ένα θετικό μομέντουμ για την κυβέρνηση. Ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2027, είναι εφικτός. Υπάρχουν, όμως, κρίσιμες προϋποθέσεις για να τον πετύχει.
ΚΑΤ’ αρχάς, οφείλει να υλοποιήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα. Χωρίς πολλά λόγια και χωρίς μπρος- πίσω. Να μπορεί να εκπλήσσει θετικά τους πολίτες είτε με νέα μέτρα στήριξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό απόθεμα, είτε με μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται άμεσα και δεν έχουν ορίζοντα μακροπρόθεσμο. Ο λόγος είναι απλός. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες πως η χώρα πάει μπροστά. Πως το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Και στην τσέπη και στην καθημερινότητα.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να κινούνται προσεκτικά. Να μην κάνουν γκάφες και αστοχίες. Να μην προκαλούν. Να μη βάζουν αυτογκόλ.
ΔΕΝ γίνεται να συζητάει όλη η χώρα για πιθανό επίδομα στα ταξί που θα μεταφέρουν μεθυσμένους από τα νυχτερινά κέντρα στα σπίτια τους κάθε Σαββατοκύριακο. Ο κ. Κυρανάκης, προφανώς, έχει μπει με φόρα στο υπουργείο Μεταφορών και θέλει να δείξει δυναμισμό, πως τα σαρώνει όλα. Καλά είναι τα social media και οι φωτογραφίες με σταθμάρχες και μηχανοδηγούς, αλλά οφείλει να γνωρίζει πως οι μεγάλες δόσεις «επικοινωνίας» και τα μεγάλα λόγια εκθέτουν τους πολιτικούς. Θα κριθεί από το αν θα παραδώσει πλήρως το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας- Θεσσαλονίκης σε 15 μήνες, όπως υπέγραψε στη σύμβαση, από το αν θα αντικατασταθεί ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα και από το αν θα υπάρχουν καλύτερες και πιο ασφαλείς υπηρεσίες προς τους πολίτες. Δεν χρειάζεται να δημοσιοποιεί ιδέες και σκέψεις που είναι ανεφάρμοστες, αλλά συγχρόνως προκαλούν και γέλιο.
ΚΑΙ υπάρχουν και άλλα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν γίνεται να βγαίνει στην τηλεόραση και να μιλάει για τη βία στα πανεπιστήμια σαν να είναι σχολιαστής. Τους φοιτητές και τους πολίτες δεν τους νοιάζει αν δεν έχουν κάνει όσα πρέπει να κάνουν οι πρυτάνεις ή η ΕΛ.ΑΣ. Αυτό που τους ενοχλεί είναι πως κάποιοι μπαχαλάκηδες κάνουν ό,τι γουστάρουν μέσα στα πανεπιστήμια. Και για αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να βρει λύσεις εδώ και τώρα, συνεργαζόμενος με τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις των ΑΕΙ.
ΝΑΙ, γκάφες και αστοχίες θα υπάρξουν και άλλες. Αυτό είναι δεδομένο. Γι’ αυτό θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη να επικεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερο στα παραδοτέα έργα ευθύνης τους και να σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν εκστομίσουν κάτι.