«Θα συνεχίσουμε επίσης τις τρέχουσες εργασίες για τη μείωση των εμποδίων και την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι δασμοί έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες οικονομίες. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές συμφωνίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα θα μας βοηθήσει να καθοδηγήσουμε σε αυτό το απαραίτητο έργο», τόνισε.
Η ανακοίνωση της νέας λίστας προϊόντων που ενδέχεται να στοχοποιήσει η ΕΕ συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Τραμπ την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας. Στην ΕΕ έχουν ήδη επιβληθεί και εφαρμοστεί δασμοί 25% από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και «ανταποδοτικοί» δασμοί 10% σχεδόν σε όλα τα άλλα προϊόντα, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί σε 20% μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 8 Ιουλίου. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτιμά μια διαπραγματευτική λύση αντί για έναν εμπορικό πόλεμο με αντίποινα, αλλά θέλει να είναι προετοιμασμένη με αντίμετρα για τον Ιούλιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε εγκρίνει δασμούς, κυρίως 25%, σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, μοτοσικλέτες και είδη ένδυσης. Τα μέτρα αυτά, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα, ανεστάλησαν πριν τεθούν σε εφαρμογή, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για 90ήμερη παύση.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, εργαζόμενη άοκνα για μια λύση κοινής λογικής που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Από την αρχή, έχουμε ενεργήσει με σαφήνεια, συνέπεια και σταθερή δέσμευση για αποκλιμάκωση. Αλλά δεν θα δεχτούμε ένα αποτέλεσμα με οποιοδήποτε τίμημα. Γι’ αυτό τον λόγο, διαβουλευόμαστε με τα κράτη μέλη μας, τη βιομηχανία και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα, υποβάλλουμε αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αμφισβητήσουμε τους αμερικανικούς δασμούς που θεωρούμε αδικαιολόγητους και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου».
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα υποψήφια προϊόντα για δασμούς εδώ
Δασμοί: Πεκίνο και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως θα διεξαγάγουν εμπορικές διαπραγματεύσεις
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως θα συνεδριάσουν το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Ελβετία για να θέσουν τις βάσεις για εμπορικές διαπραγματεύσεις, για πρώτη φορά μετά την επιβολή από τον Ντόναλντ Τραμπ εξωφρενικών τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα και την απάντηση του Πεκίνου. Την ίδια στιγμή, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, η οποία απειλείται από τον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον και την υποτονική εσωτερική κατανάλωση.
Η Κίνα «δεν θα θυσιάσει τη θέση αρχών της» και «θα υπερασπισθεί τη δικαιοσύνη» κατά τη συνάντηση αυτή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της Χε Λιφένγκ, τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα δια της οδού των διαπραγματεύσεων, οφείλουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις ίδιες και στον κόσμο από τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς τους», πρόσθεσε ο Χε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν με ένα τρόπο και ενεργούν με άλλο ή (…) αν επιχειρήσουν να συνεχίσουν να εξαναγκάζουν και να εκβιάζουν την Κίνα με το πρόσχημα των συνομιλιών, η Κίνα δεν θα συμφωνήσει ποτέ».
«Βιάζομαι να διεξαγάγω παραγωγικές συνομιλίες με στόχο να επανέλθει η ισορροπία στο διεθνές οικονομικό σύστημα ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, ο Μπέσεντ.
Τα δύο μέρη θα συνεδριάσουν το Σάββατο και την Κυριακή για να θέσουν τις βάσεις μελλοντικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News. «Αναμένω να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, όχι για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία», προέβλεψε. «Χρειαζόμαστε την αποκλιμάκωση πριν μπορέσουμε να πάμε μπροστά».
Για να υποστηρίξει μια οικονομία επιβαρυμένη από μια υποτονική κατανάλωση και τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα τη μείωση ενός σημαντικού επιτοκίου, καθώς και του ύψους των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών ώστε να διευκολυνθούν οι πιστώσεις.
«Το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών θα μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ. Πρόσθεσε ότι το επιτόκιο των reverse repos με περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών μειώνεται επίσης από το 1,5% στο 1,4%.
Οι οικονομικές ανακοινώσεις συνεχίσθηκαν με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού γι’ αυτούς που αγοράζουν το πρώτο τους ακίνητο. Το επιτόκιο για την αγορά πρώτου ακινήτου με δάνειο διάρκειας άνω των πέντε ετών θα μειωθεί από το 2,85% στο 2,6% δήλωσε ο Παν Γκονγκσένγκ.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στο Λευκό Οίκο, η κυβέρνησή του επέβαλε νέους τελωνειακούς δασμούς συνολικού ύψους 145% στα εμπορεύματα που προέρχονται από την Κίνα, στους οποίους προστίθενται μέτρα κατά τομείς.
Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς 125% στις αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα, καθώς και πιο στοχευμένα μέτρα.
Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αφόρητα από τους περισσότερους οικονομολόγους, σε σημείο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αλλά και χώρες πέραν αυτών, να απειλούνται με ύφεση και ενδεχομένως μεγάλη αύξηση των τιμών.
«Δεν μπορούν να υποστηριχθούν (…), ιδιαιτέρως από την κινεζική πλευρά», εκτίμησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «145% και 125%, ισοδυναμούν με εμπάργκο».
Οι διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 Μαΐου θα είναι μια πρώτη επίσημη δημόσια δέσμευση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για επίλυση αυτού του εμπορικού πολέμου.