Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ, πρόκειται για 110 δικογραφίες, στις οποίες περιγράφονται 42 συμβόλαια θανάτου και εμπλέκονται 500 ποινικοί.
ΕΙΝΑΙ γνωστό το άλυτο πρόβλημα της Δικαιοσύνης. Για να τελεσιδικήσει μια απλή υπόθεση απαιτούνται κατά μέσο όρο πέντε έως επτά χρόνια, ενώ για πιο σύνθετες ξεπερνιέται κάποιες φορές η δεκαετία.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ότι συζητάμε για το πρόβλημα της Δικαιοσύνης εδώ και δεκαετίες. Και ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Αρα, ή θα προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ή θα γνωρίζουμε πως το καθεστώς ατιμωρησίας «θρέφει» το έγκλημα και τους εγκληματίες.
ΓΙΑΤΙ δεν μιλάμε πια για κοινούς λωποδύτες, αλλά για εγκληματικές οργανώσεις με «μαύρη» επιχειρηματική δραστηριότητα: προστασία, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες, ληστείες, συμβόλαια θανάτου. Δεν πρόκειται για «μαγαζάκια», αλλά για «πολυεθνικές εγκλήματος» με CEO, διοικητικά συμβούλια, πολλούς υπαλλήλους, τζίρο εκατομμυρίων και «έδρα» τις φυλακές Κορυδαλλού.
ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, όμως, ένα ερώτημα: Για την ασυδοσία των εγκληματικών οργανώσεων και την αδυναμία αντιμετώπισής τους ευθύνεται μόνο η… γραφειοκρατία; Ευθύνεται μόνο η Δικαιοσύνη; Γιατί καλώς κατατέθηκε το «πακέτο» δικογραφιών στον Αρειο Πάγο, αλλά έπρεπε να φτάσουμε σε απανωτές εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου και στο φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά για να ξυπνήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Να το πούμε πιο απλά: Η Αστυνομία επιτελεί σωστά το λειτούργημά της;
ΠΟΤΕ θα δούμε «δράση»; Πότε έγινε η τελευταία σύλληψη υψηλά ιστάμενου μέλους της «Greek Mafia»; Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τον κτηνώδη στραγγαλισμό της 20χρονης Καρολάιν πλάι στο μόλις έντεκα μηνών βρέφος της;
ΘΑ πιάσει κανέναν η Αστυνομία; Ωραίες οι θεωρητικολογίες, αλλά καμιά φορά μοιάζουν σαν φτηνός αντιπερισπασμός απέναντι στην πίεση της κοινωνίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΥΠΑΡΧΟΥΝ επίορκοι αστυνομικοί που βοηθούν ή συμμετέχουν στην εγκληματική οργάνωση; Το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ανακαλύψει τίποτα έως τώρα;
ΔΕΝ είμαστε ούτε αστυνομικοί ούτε ο ντετέκτιβ Πουαρό, αλλά είναι δυνατόν η ΕΛ.ΑΣ. να διαθέτει αναλυτικά τα στοιχεία από 110 δικογραφίες, από 42 συμβόλαια θανάτου, από 500 ποινικούς και να μην μπορεί να συλλάβει έστω κάποιους από την εγκληματική οργάνωση; Κάτι δεν κολλάει.
ΚΑΛΗ και ευπρόσδεκτη η μεταρρύθμιση και επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως απαιτείται ενεργοποίηση της Αστυνομίας.
Ο χρόνος θα δείξει και όλοι θα κριθούν. Η κοινωνία περιμένει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες και όχι να ξεχαστεί αυτή η γιγαντιαία υπόθεση μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr