«Εγώ θα σας πω τη δική μου εμπειρία από τις πρώτες κιόλας μέρες που είχα αναλάβει τα καθήκοντα μου, τον Σεπτέμβριο του ‘23. Καθημερινά ερχόταν ένας καταιγισμός καταγγελιών που εξαιτίας των καθυστερήσεων κάποιοι επιτήδειοι εγκληματίες, επιτρέψτε μου την έκφραση, (καθώς δεν τιμούσαν τον όρκο τους και το να λαδώνεσαι είναι κακούργημα και ποινικό αδίκημα), για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, τους ζητούσαν ανταλλάγματα. Αυτοί ήταν και οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων που είχαν απορροφηθεί από εμάς αλλά ήταν και ιδιώτες διεκπεραιωτές (…). Οι καταγγελίες λοιπόν, ήταν πάρα πολλές. Ωστόσο, να πω ότι υπήρχε και μια Ομερτά. Δηλαδή, όταν τους λέγαμε σε όποιον μας κατήγγειλε, μα σε παρακαλώ πάρα πολύ, έλα, πάμε μαζί να το καταγγείλουμε, πες μας ποιος είναι αυτός, να πάμε στην αστυνομία, δεν υπήρχε προθυμία. Κάτι το οποίο μπορεί να ήταν και ένας φόβος από ένα παγιωμένο σύστημα. Το πρώτο διάστημα λοιπόν, μπορεί να είχαμε και 10 καταγγελίες την εβδομάδα για χρηματισμό, για απόπειρα χρηματισμού, το οποίο βέβαια δεν τεκμηριωνόταν (…)».
«Μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις διαφθοράς – Οι ταρίφες έφθαναν έως τις πολλές χιλιάδες ευρώ»
Και συμπλήρωσε «Ένα μήνυμα το οποίο βγαίνει από την όλη υπόθεση είναι το ότι υπάρχει μηδενική ανοχή. Υπάρχουν πλέον ψηφιακά εργαλεία που καταγράφουν κάθε κίνηση και από την αρχή της υποβολής μιας πράξης μέχρι και την διεκπεραίωσή της. Ξέρουμε με ακρίβεια πλέον ποια γραφεία εξυπηρετούν τον πολίτη, ποια γραφεία έχουν υποθέσεις οι οποίες βαλτώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδικαιολόγητα και όλα αυτά τα εργαλεία, πλέον, όταν υπάρχει μια καταγγελία έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε την εξέλιξη της υπόθεσης και να παρεμβαίνουμε (…)». Όσο για το εάν γνώριζε για το ποιες ήταν αυτές οι ταρίφες, είπε χαρακτηριστικά «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις από 500 ευρώ, άλλες περιπτώσεις από 200 € και έχουμε ακούσει και περιπτώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ (…)».
«Πάνω από 290.000 εκκρεμείς υποθέσεις στην επικράτεια»
Το παραπάνω επισήμανε σε συνέχεια της ραδιοφωνικής του συνομιλίας με το δημοσιογράφο «Όταν αναλάβαμε το Κτηματολόγιο, ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνταν νέες εκκρεμότητες ήταν περί τις 20.000 νέες εκκρεμότητες το μήνα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε κάνει κάτι σήμερα, οι εκκρεμότητες δεν θα ήταν 290.000 όπως είναι, αλλά θα είχαν ξεπεράσει τις 600.000. Ενεργοποιήσαμε γρήγορα ψηφιακά εργαλεία, τυποποιήσαμε τη διαδικασία, καταργήσαμε αχρείαστη γραφειοκρατία και βελτιώσαμε τις εσωτερικές μας λειτουργίες, προκειμένου να μπορέσουμε να χειριστούμε τόσο τις παλαιές εκκρεμότητες όσο και τις καινούργιες. Και να σας δώσω ένα παράδειγμα για το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, που είναι το μεγαλύτερο Κτηματολογικό Γραφείο της χώρας: Υπήρχαν εκεί περισσότερες από 50.000 εκκρεμότητες και ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ήταν πάνω από 1,5 χρόνο. Δεκαοκτώ μήνες που ένας ιδιοκτήτης ήταν εγκλωβισμένος. Σήμερα αυτές οι εκκρεμότητες τις έχουμε μηδενίσει. Ο χρόνος εξυπηρέτησης έχει κατέβει στις επτά εργάσιμες ημέρες. Άρα, το πρόβλημα έχει λυθεί. Και το ίδιο έχουμε κάνει και σε άλλα προβλήματα. Συνολικά λοιπόν, στην επικράτεια, αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμότητες είναι 292.000».
Κανένας δεν θα χάσει το σπίτι του – Μπορεί να το διεκδικήσει νομικά έως το τέλος του 2026, ακόμα και χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας
«Πλέον, στην περίπτωση που υπάρχει μεταγεγραμμένος τίτλος, δηλαδή έχει μια κληρονομιά και ένα παλιό συμβόλαιο του πατέρα του, του παππού του, το οποίο αποδεικνύει το δικαίωμα, μπορεί ακόμη και στο λειτουργούν κτηματολόγιο, εκεί που έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, να υποβάλει μια απλή αίτηση και να αποκατασταθεί το ιδιοκτησιακό του δίκαιο. Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει απόδειξη της ιδιοκτησίας, εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε διότι, δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε ότι όντως είναι δικό του για να τον βοηθήσουμε. Και εκεί δυστυχώς, απαιτείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού του δικαιώματος (…). Δεν το χάνει το σπίτι του. Υπάρχει μία νομική πρόβλεψη που λέει ότι στο τέλος όλης αυτής της μακράς διαδικασίας, ότι έχει μείνει αγνώστου ιδιοκτήτη, θα περάσει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από λίγους μήνες, έχει παραταθεί αυτή η προθεσμία μέχρι και το τέλος του 2026, όπου μέχρι το τέλος του 2026 κάθε ιδιοκτήτης που δεν έχει χαρτιά, δεν έχει τίτλους, μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει μέσο νόμιμης χρησικτησίας το δικαίωμά του, χωρίς κάποιο πρόβλημα (…)» κατέληξες στο τέλος, ο κ. Στέλιος Σακαρέτσιος.
Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο: «Μας γ@@@@@ ο Κυρανάκης» – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος
«Μας γ@@@@@ ο Κυρανάκης (πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Εκανε ηλεκτρονική τη διαδικασία καταχώρισης και έκδοσης πιστοποιητικών. Δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλά λεφτά. Θα τη βρούμε όμως την άκρη. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν πολύ τα ηλεκτρονικά».
Αυτά φέρεται να λέει η αρχηγός από την Ουκρανία, το πρωταγωνιστικό μέλος της συμμορίας του «γρηγορόσημου» στις κτηματικές υπηρεσίες, με αποδέκτη το «δεξί της χέρι», έναν διεκπεραιωτή σαν την ίδια.
Η V.N., η αρχηγός από την Ουκρανία, ήταν η μόνη που βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των κτηματολογικών γραφείων της Αττικής, παρέδιδε η ίδια της αιτήσεις των «πελατών». Εκείνη έκανε συναντήσεις με τους υπαλλήλους για να τους παραδώσει χρήματα, ενώ πήγαινε στα κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να πιέσει για την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών.
Σε περίπτωση που το έγγραφο-πιστοποιητικό εκδιδόταν κανονικά, το κόστος της «επίσπευσης» κυμαινόταν μεταξύ 300 και 800 ευρώ, ανάλογα με το κτηματολογικό γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ σε περίπτωση που αυτό απορριπτόταν η αμοιβή του υπαλλήλου ήταν 100 ευρώ.
Η ανώνυμη καταγγελία για τον χρηματισμό των υπαλλήλων έφθασε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υπηρεσίας. Τα στελέχη της, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, συνέλαβαν 9 άτομα, εκ των οποίων τρεις ιδιώτες και 6 υπαλλήλους, σε οκτώ κτηματολογικά γραφεία σε Αθήνα, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Κορωπί, Περιστέρι, Ηλιούπολη και Πειραιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 56 ατόμων, 40 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν για δωροδοκία υπαλλήλου.
Το χρηματικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι φθάνει τις 100.000 ευρώ, ενώ 150 είναι οι περιπτώσεις «επίσπευσης» της έκδοσης εγγράφων-πιστοποιητικών έναντι αμοιβής. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων υποθέσεων από τις οποίες διαπιστώθηκε «επίσπευση» των διαδικασιών και περισσότερα από 60.000 ευρώ.
Επίσπευση
Η Ουκρανή αρχηγός και οι συνεργοί της εκμεταλλεύονταν τον αργό ρυθμό της διαδικασίας έκδοσης εγγράφων-πιστοποιητικών, λόγω του πλήθους των αιτήσεων που κατατίθεντο καθημερινά στα κτηματολογικά γραφεία.
Ετσι, μέσω διεκπεραιωτών και ενδιάμεσων, λάμβαναν χρηματικά ποσά για την «επίσπευση» έκδοσης αιτήσεων εξωδικαστικών διορθώσεων, άρσης βαρών ακινήτων, μετεγγραφές ακινήτων και άλλων πιστοποιητικών. Η διαδικασία στην περίπτωση καταβολής «γρηγορόσημου», ολοκληρωνόταν συνήθως εντός 2 μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση ξεπερνούσε τους 6 μήνες, χωρίς οι αστυνομικοί να μπορούν να εξακριβώσουν αν αυτή η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη από τα μέλη του κυκλώματος για να υποκύψουν οι πολίτες στην καταβολή χρημάτων.
Παρότι τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιούργησε εφαρμογή συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ελέγχου, καταχώρισης και έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλεύονταν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων και συνέχιζαν ακάθεκτοι τη δράση τους, για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα έναρξης.
Κτηματολόγιο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος
Σε μια από τις συνομιλίες το δεξί χέρι της φερόμενης ως αρχηγού του κυκλώματος της τηλεφωνεί και την ενημερώνει πως θα της μεταφέρει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ «για να έχουμε αέρα», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Ιδιώτης (δεξί χέρι της φερόμενης αρχηγού): Οπότε να πούμε από τώρα για να το βάλω στο πρόγραμμα να συναντηθούμε, θα σου φέρω 3.500 να έχουμε έναν αέρα, να μπορείς να δίνεις, θα τα βρούμε μετά, ε μα για αυτό σου λέω.
Ιδιώτης (φερόμενη αρχηγός του κυκλώματος): Ναι γιατί δίνω από εδώ από εκεί.
Σε άλλη, πάλι, συνομιλία άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα κανονίζουν τα χρήματα που θα λάβουν προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια υπόθεση:
Μέλος κυκλώματος 1: Ρε παιδί μου, εντάξει, κανόνισέ το εσύ εάν μπορείς να κόψουμε κάτι, εγώ τι να του πω;
Μέλος κυκλώματος 2: Γιατί ξέρεις τι λέω ρε παιδί μου, δεν θέλω να χάσουμε τη δουλειά για μένα ένα κατοστάρικο είναι οκ
Μέλος κυκλώματος 1: Όχι εγώ να σου πω κάτι, μπορεί να το κάνω εύκολα αυτό του… Νομίζω ότι μπορώ, έχω κάνει ένα time με την κοπέλα που έχει έρθει από του…
Μέλος κυκλώματος 2: Ναι.
Μέλος κυκλώματος 1: Και νομίζω δηλαδή ότι μπορώ να το κάνω.
Μέλος κυκλώματος 2: Αυτός μου το είπε γύρω γύρω ρε παιδί μου, ξέρω εγώ εάν μπορούμε να το φτάσουμε στα τέσσερα.
Μέλος κυκλώματος 1: Ναι.
Μέλος κυκλώματος 2: Σκέφτομαι ένα κατοστάρικο εγώ, ένα κατοστάρικο ο…. και τα υπόλοιπα δικά σου
Μέλος κυκλώματος 1: Εντάξει από ένα κατοστάρικο ο καθένας θα πάρουμε.
Ιδιώτης: Αν σου πω τι ζητήσανε προχθές από έναn φίλο μεσίτη και τα έδωσε ο άνθρωπος γιατί καιγότανε […]
Υπάλληλος του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών: Τέλος πάντων εντάξει, οπότε δες και άμα είναι πες μου. Αυτοί δεν δίνουνε τόσo πολλά πάντως.
Ιδιώτης: Ναι ρε, εντάξει, άσ’ το ξέρω, ξέρω, κατάλαβα ναι τι, δεν χρειάζεται.
Υπάλληλος του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών: Ντάξει δηλαδή τώρα, άλλο να είναι 300 ευρώ το ένα και άλλο 600 που ζητάνε αυτοί για το κάθε ένα
Ιδιώτης: Ε ναι, τι μ@…. τώρα.
Υπάλληλος του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών: Όχι, θα γίνει μ@…. και θα τους πάρουνε χαμπάρι.
Ιδιώτης: Ε ναι.. μ@… δεν λες τίποτα άσ’ το.
Υπάλληλος του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών: Ήδη έχουν αρχίσει, εγώ τα μαθαίνω από μέσα.
Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο: Οι διώξεις
Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος των εννέα συλληφθέντων για την υπόθεση της διαφθοράς στα κτηματολογικά γραφεία προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Ειδικότερα, στους κατηγορουμένους ασκήθηκε δίωξη για τα εξής αδικήματα: δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και συρροή (στρέφεται κατά των 6 υπαλλήλων), άμεση συνέργεια στη δωροληψία, κατά συναυτουργία και κατά συρροή (αφορά τους 3 ιδιώτες). Ακόμη στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνονται επιπλέον 56 πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί αλλά βρίσκονται αντιμέτωπα με τα εξής αδικήματα: δωροδοκία υπαλλήλου κατά συρροή και μη, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράνομη οπλοκατοχή.
Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο έθεσε σε αργία τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.