Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΗΔΗ έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 150 κρούσματα κορονοϊού στη Μαλεσίνα και, δυστυχώς, όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν πολύ περισσότερα. Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε αυστηρό lockdown στην περιοχή.
ΤΟ «πείραμα της Μαλεσίνας» δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα της πανδημίας. Δείχνει τι δεν πρέπει να γίνει. Λογικά, θα πρέπει να πείθει πια και τους πλέον δύσπιστους.
ΤΑ έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ναι, είμαστε όλοι πάρα πολύ κουρασμένοι. Ψυχολογικά και οικονομικά. Θέλουμε να ανοίξουν άμεσα όλες οι οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές δραστηριότητες.
ΤΟ πρόβλημα, όμως, είναι ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει το άνοιγμα που θα επιθυμούσαν και οι πολίτες και η κυβέρνηση.
ΤΟ «πείραμα της Μαλεσίνας» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα.
ΠΑΜΕ λίγο καιρό πίσω. Τα ίδια έγιναν και τον Νοέμβριο. Τα ίδια έγιναν και στα τέλη Ιανουαρίου. Και, τελικά, τι συνέβη; Ανοιξε το εμπόριο για δύο εβδομάδες και μετά έκλεισε γρήγορα γρήγορα. Το ίδιο συνέβη και με τα Γυμνάσια στην Αττική, που λειτούργησαν μόνο για επτά ημέρες.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
ΓΙΑ ακόμη μία φορά αποδείχθηκε πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη. Πόσο απέχουν τα «θέλω» από τα «μπορώ». Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο για την κυβέρνηση να μη συνεχίσει να «παίζει» με τις ημερομηνίες.
ΕΤΣΙ κι αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα που επιβάλλει η πανδημία. Αρα, χρειάζεται υπομονή. Μέχρι πότε; Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Ολα δείχνουν πως λόγω καιρού και αύξησης εμβολιασμών μπορούμε να ελπίζουμε ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
ΜΑΚΑΡΙ να έρθει και νωρίτερα. Αλλά καλύτερα να χαρούμε επειδή θα πάει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωση, παρά να μαδάμε -όλη η χώρα- κάθε εβδομάδα τη μαργαρίτα για τις 8 ή τις 15 Μαρτίου και μετά να πέφτουμε σε… κατάθλιψη.
ΤΟ «πείραμα της Μαλεσίνας» δείχνει ότι, αν βιαστούμε, τότε κινδυνεύουμε με καταστάσεις τύπου… Μπέργκαμο. Βιώνουμε ήδη ένα χρόνο αυτή την αλλόκοτη κατάσταση. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Είναι κρίμα, όμως, τώρα που φτάνουμε στο τέλος να ζήσουμε τραγωδίες.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr