Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η αλήθεια είναι ότι εδώ ισχύει η διάσημη αποστροφή πως η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα υπόλοιπα. Ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν κάποιος έχει να αντιπροτείνει κάτι καλύτερο, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να το ακούσουμε.
Διότι όσο και αν θεωρούμε τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών προβληματική, φανταστείτε το εξής: Κάθε κράτος-μέλος να διαπραγματεύεται μόνο του με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Θα νικούσε ασφαλώς ο ισχυρότερος.
Αντιθέτως αυτή τη στιγμή, και παρά τα όποια εμπόδια εμφανίζονται, η ενωμένη Ευρώπη των 27 κυβερνήσεων και των 500 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει μια ισχυρότατη πολιτική δύναμη, ικανή να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της. Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πώς θα νικήσουμε την πανδημία. Και αυτό, όπως καταλάβαμε με τον σκληρό τρόπο, είναι κάτι που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα πριν τιθασευτεί το «θηρίο» και οι εμβολιασμοί έχουν ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ακόμα και στο πιο ιδεατό σενάριο, που όλα θα κυλούσαν σύμφωνα με το πρώτο χρονοδιάγραμμα, δεν θα είχαμε ανοσία στον γενικό πληθυσμό πριν από το καλοκαίρι. Αρα προέχει η προληπτική προστασία. Και έτσι ερχόμαστε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Αραγε είναι πολύ αυστηρά ή πολύ επιεική τα όσα αποφασίσθηκαν; Η απάντηση εμπεριέχει και τα δύο, αφού πρόκειται για μίγμα μέτρων.
Η αυστηροποίηση του πλαισίου για το εμπόριο με την επιστροφή στις εξ αποστάσεως/με ραντεβού αγορές και το ένα βήμα πίσω στην υπόθεση των Λυκείων στις επιβαρυμένες περιοχές δείχνει την ανησυχία που υπάρχει από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Από την άλλη, η μη επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική, σε αντίθεση με τις άλλες «κόκκινες» περιοχές, δείχνει ότι οι αποφάσεις εμπεριέχουν έναν δυσάρεστο μεν, απαραίτητο δε, ρεαλισμό. Θα ήταν αδύνατο στην πράξη να εφαρμοστεί και κυρίως να ελεγχθεί ένας τέτοιος περιορισμός σε ένα πληθυσμό 5 εκατομμυρίων. Εν κατακλείδι, η εμπειρία μετά από ένα χρόνο που έχουμε μπει σε αυτή την περιπέτεια, δείχνει ότι τελικά τα μόνα μέτρα που αποδίδουν είναι αυτά που εφαρμόζονται.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr