Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μόλις το 2% απαντά η Παιδεία, όταν η πανδημία κυριαρχεί με 42% και έπεται η οικονομία (που συνδέεται με τον κορονοϊό), λαμβάνοντας το 32% των απαντήσεων.
Στο ερώτημα, δε, εάν συμφωνείτε με την αστυνόμευση των πανεπιστημίων που αποφάσισε η κυβέρνηση, το 64% των πολιτών απαντά θετικά, ενώ μόνο το 31% έχει αρνητική άποψη. Εντυπωσιακό είναι ότι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για αστυνόμευση των ΑΕΙ και κατά συνέπεια απορρίπτουν τις «κορόνες» του Νίκου Φίλη και των λοιπών συντρόφων για «χούντα» και «αστυνομοκρατία» στα αμφιθέατρα.
Αυτό είναι και το δομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπολιτεύεται την πραγματικότητα και πολλές φορές τα βάζει με την κοινή λογική. Στα πανεπιστήμια υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας της έκφρασης από μειοψηφίες που προπηλακίζουν φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, ενώ πολλές φορές παραβατικές ομάδες εισχωρούν στους χώρους των ΑΕΙ διαπράττοντας σοβαρά ποινικά αδικήματα. Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των φοιτητών και όχι των μπαχαλάκηδων, η αστυνόμευση είναι αναγκαία όταν συντελούνται αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών.
Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρώσει την κριτική του στο χώρο της Παιδείας (που δεν είναι στην κορυφή αλλά στη βάση της ιεραρχίας των προβλημάτων της κοινωνίας) και στοιχίζεται πίσω από μία ακραία θέση περί «αντιδημοκρατικότητας», την οποία δεν πιστεύουν ούτε οι μισοί ψηφοφόροι του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεν πρέπει λοιπόν να απορούν γιατί η Νέα Δημοκρατία εν μέσω πανδημίας έχει διευρύνει το προβάδισμά της στις 16 μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, ούτε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 30% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου πρέπει να προβληματίζονται όταν βλέπουν ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν αρνητικά τον κ. Τσίπρα ως προς τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Τρανό παράδειγμα το ζήτημα των πανεπιστημίων, όταν και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν σημειωθεί πολύ σοβαρά επεισόδια σε βάρος μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «πόνταρε» πολιτικά στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση ούτε ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι οι μισοί βουλευτές του συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά παράβαση των υγειονομικών κανόνων δείχνει πως θα λειτουργούσε ο κ. Τσίπρας εάν βρισκόταν στο Μαξίμου. Για αυτόν το λόγο το 56% αξιολογεί θετικά τον Μητσοτάκη στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και τοποθετεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρίτο, πίσω από τον «κανέναν».
Μήνυμα στέλνουν οι πολίτες και προς το Κίνημα Αλλαγής, το 92% των ψηφοφόρων του κόμματος αξιολογεί θετικά τον κ. Μητσοτάκη, πιο πολλοί και από τους νεοδημοκράτες που έχουν την ίδια γνώμη κατά 88%.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση