Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η σημαντική αυτή ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες αντιμετωπίσθηκε από την αντιπολίτευση ως μία απλή εκκρεμότητα που έπρεπε να διευθετηθεί, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε υποσχεθεί το 2014 την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για να τον μονιμοποιήσει στο πλαίσιο του Μνημονίου Τσίπρα. Συνολικά, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι το κράτος μπορεί να καλύψει κάθε δημοσιονομικό αίτημα.
Η ακρίβεια μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση, όχι γιατί είναι μικρό θέμα ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά γιατί ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές σημαντικές εξελίξεις που πιστοποιούν τη βελτίωση της οικονομίας στην πραγματική αγορά.
Πράγματι, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο κατά 6%, αλλά πέρυσι τον ίδιο μήνα (που αποτελεί και τη βάση σύγκρισης) είχε καταγράψει μείωση 2%. Το 2021 ο αριθμός των επιχειρήσεων που αυξήθηκαν ήταν περισσότερες κατά 20.000 σε σχέση με αυτές που έκλεισαν, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μετά τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 4,7%, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση διέθεσε σχεδόν 45 δισεκατομμύρια για να στηρίξει την οικονομία λόγω του κορονοϊού.
Η λογική του «δώσε κι εμένα, μπάρμπα» που επικρατεί εσχάτως είναι επικίνδυνη για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και υπονομεύει τα περιθώρια κινήσεων της επόμενης μέρας. Ασφαλώς και πρέπει να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά δεν μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει τους πάντες, και ιδίως όσους έχουν ενισχυθεί και με το παραπάνω εν μέσω πανδημίας. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει «κουρέψει» από τις επιστρεπτέες προκαταβολές τα 6 δισεκατομμύρια του συνολικού ποσού των 8,3 δισεκατομμυρίων, ενώ τα υπολειπόμενα 2,3 δισ. θα καταβληθούν σε 60 δόσεις από τις επιχειρήσεις, που είδαν τον τζίρο τους το 2021 να είναι υψηλότερος κατά 15 δισ. σε σχέση με το 2019.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Οπως εξήγησε μιλώντας στον Real fm ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα καταθέσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και πρέπει να έχει εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ισχύσουν από το 2023. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η επέκτασή του για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους, η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ για αρκετές υπηρεσίες και προϊόντα, όπως τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και η εστίαση. Εάν το πακέτο «ξεχειλώσει» φέτος, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για το 2023, όταν και οι δημοσιονομικοί κανόνες θα είναι αυστηρότεροι με βάση το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που θα συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η οικονομία φέρνει πρόσθετα εισοδήματα, όπως φαίνεται από τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Η νέα τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά από τώρα και, εάν δεν μεσολαβήσουν απρόοπτα με την πανδημία, το 2022 θα είναι χρονιά-ρεκόρ σε εισπράξεις και αφίξεις.
Πριν μοιραστεί ο πλούτος, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί και, επειδή σε πλειοδοσία παροχών όλοι είναι ικανοί, καλό είναι να δούμε την πραγματικότητα και να μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr