Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Πράγματι, όσο κι αν ερευνηθεί η ειδησεογραφία της εικοσαετίας, ανάλογο συμβάν δεν σημειώνεται. Αποτελεί σπάνια περίπτωση στα ιατρικά χρονικά να χαθούν τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας, διαφορετικών ηλικιών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μέσα σε τριάντα δύο μήνες.
Το πρώτο κοριτσάκι, 3,5 ετών, «έφυγε» τον Απρίλη 2019, το δεύτερο, μόλις επτά μηνών, «έφυγε» τον Μάρτιο 2020, και μετά από λίγους μήνες «έφυγε» από ανακοπή το μεγαλύτερο κοριτσάκι, εννέα ετών.
Η γενετική έρευνα που έγινε απέδειξε ότι δεν βρέθηκε κοινό αίτιο θανάτου. Το μόνο κοινό είναι ότι φεύγουν από τη ζωή τη στιγμή που δεν υπάρχει στο θάλαμο κανείς άλλος παρά μόνον η μητέρα τους, ενώ οι γιατροί έχουν τη βεβαιότητα ότι η κλινική εικόνα τους απέκλειε κίνδυνο για τη ζωή τους. Γι’ αυτό είναι άξιο διερεύνησης το μοτίβο θανάτου που δημιουργήθηκε: Πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα υγείας.
Οι γιατροί που περιέθαλψαν τις τρεις μικρές, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, συμφωνούν ότι «τα τρία κοριτσάκια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά, πεθαίνοντας από αδιευκρίνιστα αίτια». Βέβαια, οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι σπάνιοι. Οι δείκτες θνησιμότητας αποδεικνύουν ότι ετησίως πεθαίνουν στις ΗΠΑ 1.800 μικρά χωρίς προηγούμενη νόσηση, εκτός αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Εξαιτίας των αδιευκρίνιστων συνθηκών και της τεράστιας έκτασης που έχει πάρει το θέμα στα ΜΜΕ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε ο σχετικός φάκελος, με τις τρεις περιπτώσεις, να διερευνηθεί από τα έμπειρα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.
Παρακολουθώ τις δέκα προηγούμενες μέρες ότι τα γεγονότα που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι επιστήμονες «μεταγράφονται» στα κοινωνικά δίκτυα με στοιχεία κινηματογραφικού θρίλερ. Ο καθένας μπορεί να υποθέτει οτιδήποτε για τους θανάτους, για τα αίτια, αλλά είναι πρόωρο και ανώριμο να καταλήγει σε συμπεράσματα. Διαβάζω κείμενα εισαγγελικά και μετά, στα σχόλια, όλο και εμφανίζεται κάποιος «πρόεδρος» επταμελούς δικαστηρίου που αποφασίζει την ενοχή «κάποιου», καθώς είναι βέβαιος ότι πήρε τη ζωή των τριών μικρών.
Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν κατεβατά για το σύνδρομο MSBP (σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου). Αναλύοντας «τα ευρήματα» αναγνωρίζουν στην περίπτωση του θανάτου των παιδιών κάποιες ανάλογες «συμπτώσεις» που τους οδηγούν σε άκαιρα και πρόωρα συμπεράσματα. Οταν τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν αναλάβει τη διερεύνηση, δεν νομίζω ότι βοηθούν οι δικές μας καταγγελτικές αναλύσεις.
Σημειώνω ότι έχει δημιουργηθεί ένα παθογενές κλίμα, είτε από οικτρές σεξουαλικές συμπεριφορές είτε από σκληρές κακουργηματικές, που τρομάζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, περισσότερο τους μεγάλους ανθρώπους, δημιουργώντας σύνδρομα φόβου, κοινωνικής αποχής και αυτοεγκλεισμού. Τα ΜΜΕ, πέρα από τον ενημερωτικό τους χαρακτήρα, έχουν και παιδευτικό. Ας είμαστε εγκρατείς, περιμένοντας τα αποτελέσματα της διερεύνησης. Δεν θα αργήσουν…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr