Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ με σοβαρές επιπτώσεις και στην αγορά, ενώ η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών από την ελληνική διπλωματία. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν ταυτόχρονα τρεις βασικές προκλήσεις:
ΠΡΩΤΟΝ, να ελεγχθεί η πανδημία και να οργανωθεί το σύστημα των εμβολιασμών. Η απόφαση των αρμόδιων υπουργών, ύστερα από την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και να επιτρέπονται μόνο οι παραλαβές των προϊόντων κατόπιν ραντεβού, ήταν δύσκολη αλλά επιβεβλημένη προκειμένου να περιορισθούν οι μετακινήσεις. Εάν δεν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ο κορονοϊός, δεν θα είναι δυνατή η ανάκαμψη της οικονομίας και η θυσία των «χαμένων εορτών» για το εμπόριο μπορεί να αναπληρωθεί με πιο «γεμάτους» μήνες το 2021 και με ενίσχυση της κρατικής βοήθειας.
ΜΠΟΡΕΙ ο εμπορικός κόσμος να διαμαρτύρεται, αλλά το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, ενώ όσες ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιχειρήσει άνοιγμα των αγορών τώρα έχουν αναδιπλωθεί. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να αυξηθεί η κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από τα κλειστά καταστήματα. Ηδη προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο ο επόμενος γύρος των επιστρεπτέων προκαταβολών και ένα τμήμα του ποσού θα έχει τη μορφή δωρεάν επιχορήγησης, ενώ τα μέτρα θα κλιμακώνονται μέχρι την άνοιξη.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΚΗ πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές στις Βρυξέλλες κάθε χώρα θα υποβάλει τις προτάσεις της και οι χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος μεταξύ κρατικής γραφειοκρατίας ή υπουργικών συναρμοδιοτήτων, η πραγματική οικονομία θα δοκιμαστεί μόλις ολοκληρωθούν τα πακέτα ενίσχυσης λόγω πανδημίας και πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος οδικός χάρτης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές.
ΤΡΙΤΟΝ, η ελληνική διπλωματία πρέπει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες με ορίζοντα τη Σύνοδο του Μαρτίου, όπου θα τεθεί εκ νέου η τουρκική επιθετικότητα. Εάν η Αγκυρα επιμείνει στη γραμμή των προκλήσεων, η Αθήνα οφείλει να είναι έτοιμη ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και εμβαθύνοντας τη συνεργασία της με τη διοίκηση Μπάιντεν.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ τρίμηνο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλης της χρονιάς. Πρέπει να τιθασευτεί η πανδημία, να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να σχεδιασθεί η επόμενη ημέρα με βάση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, «τώρα τρέχουμε».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση