Στην ανακοίνωση της Μόσχας τονίζεται ότι ήταν πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η συνάντηση Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ για να προετοιμαστεί η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ. Το περιεχόμενό της; «Οι δύο πλευρές -Πούτιν Τραμπ- εξέφρασαν την αμοιβαία προθυμία τους να βρίσκονται σε επαφή για φλέγοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία, της κατάστασης γύρω από την Παλαιστίνη και γενικά στη Μέση Ανατολή και άλλες περιφερειακές κατευθύνσεις».
Δηλαδή, στον διακρατικό διάλογο θα απασχοληθούν με θέματα που αφορούν… τρίτες χώρες, «σύμφωνα με τον τόνο που έθεσαν οι πρόεδροι». Πότε τον «έθεσαν»; Στην απευθείας ενενηντάλεπτη συνομιλία τους, την προηγούμενη Τετάρτη. Θυμίζω ότι η τελευταία συνομιλία Πούτιν-Μπάιντεν ήταν τον Φεβρουάριο 2022, λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία…
Ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ ξεκαθάρισε: «Θα γίνουν δύο γύροι διαπραγμάτευσης. Στον δεύτερο, είναι δύο πρωταγωνιστές και ένας διαμεσολαβητής. Δεν χρειάζονται πολλοί, χωρίς επαρκή επιρροή. Στον πρώτο θα καθίσουν Ζελένσκι και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» – που μάλλον… δεν έχουν επαρκή επιρροή. «Οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Αντί να διαμαρτύρονται τα ευρωπαϊκά κράτη για τον αποκλεισμό τους, να συμμετάσχουν μέσω συγκεκριμένων προτάσεων και αυξημένων αμυντικών δαπανών»! Πώς είπατε;
Στον «Guardian», ο Κέλογκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν «μάλλον ημέρες ή εβδομάδες». Και για να μη μείνει αμφιβολία πρόσθεσε: «Θυμάστε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ; «Θα τερματίσω τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ασχετο τι θα διασφαλιστεί για την Ουκρανία!
Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη του Μονάχου, ακούοντας τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ήταν αρκούντως προετοιμασμένοι, ώστε με τη δήλωση της Τάμι Μπρους, εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου -«ας είμαστε ρεαλιστές, οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι στο τραπέζι»-, να μην πάθουν πολλαπλά εγκεφαλικά. Η αποστροφή της Μπρους «Ας είμαστε ρεαλιστές…» νομίζω ότι έγραψε την αρχή του πρόλογου του νέου κεφαλαίου στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις επί προεδρίας Τραμπ.
Και αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που η σύμμαχος Αμερική αποκλείει τη σύμμαχό της, Ευρώπη -δηλαδή, τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ- από το τραπέζι διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε σε ευρωπαϊκή χώρα, την Ουκρανία!
Υστερόγραφο: Τρεις πηγές ανέφεραν ότι «η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε να αναλάβει την ιδιοκτησία του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας. Προστίθενται κι αυτά στα κρίσιμα ορυκτά της Γροιλανδίας, στον Καναδά ως 51η χώρα στις ΗΠΑ, στη Ριβιέρα της Γάζας, στη Διώρυγα του Παναμά… κι έχει ο Τραμπ…