Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι να συνεχίσει την προσπάθεια προσαρμογής στο τρίτο πρόγραμμα-Μνημόνιο, το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, και, όταν κρίνει ότι την εγκαταλείπουν οι πολιτικές της δυνάμεις, να συμβάλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων μέσω πρόωρων βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να αναδείξουν τη Ν.Δ. πρώτη και κυρίαρχη. Ολα τα άλλα μοιάζουν με σενάρια απελπισίας, τα οποία δεν λύνουν το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, έχουν όμως τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Η 13η σύνταξη
Το Μαξίμου προσπάθησε να εμφανίσει το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους σαν 13η σύνταξη. Επαιξε σκληρό επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι εις βάρος των συνταξιούχων που στήριξαν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι θα αύξανε τις συντάξεις τους ή τουλάχιστον δεν θα προχωρούσε στη νέα μείωσή τους.
Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η χορήγηση του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος των 617 εκατ. ευρώ είναι ένα εορταστικό διάλειμμα σε προγραμματισμένη συνεχή μείωση των συντάξεων. Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το χριστουγεννιάτικο βοήθημα σε 13η σύνταξη δεν είχε πολιτικό αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να είναι καταδικαστικές για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ποσοστό της τάξης του 50%-60% ενέκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία όμως μόνο το 25% των ερωτηθέντων την απέδωσε σε καλές κυβερνητικές προθέσεις ή στην προοπτική βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη κυβερνητικό ελιγμό που δεν βελτιώνει την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, καθώς και την προοπτική τους.
Η χορήγηση 13ης σύνταξης προϋποθέτει την κάλυψη του συνόλου των 2,6 εκατ. συνταξιούχων, με βάση τις μηνιαίες αποδοχές τους και την καταβολή της επιπλέον σύνταξης κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση ξεκίνησε δίνοντας το βοήθημα σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους και καλύπτοντας μέρος μόνο των μηνιαίων αποδοχών της. Στη συνέχεια δεσμεύτηκε εγγράφως προς τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές ότι η καταβολή του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Στην προσπάθειά της να ελέγξει την κρίση αξιοπιστίας που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές γκρέμισε, με κάθε επισημότητα, τον επικοινωνιακό και τον πολιτικό μύθο της 13ης σύνταξης.
Συνέχεια μειώσεις
Η χαρά των χαμηλοσυνταξιούχων για τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος μετριάστηκε ήδη από την εφαρμογή της μείωσης του ΕΚΑΣ σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, να αλλάξει την επικοινωνιακή, πολιτική ατζέντα με μία μπλόφα ύψους 617 εκατ. ευρώ. Ενώ η πολιτική που εφαρμόζεται στηρίζεται στη συνεχή μείωση των συντάξεων, προσπάθησε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, για να σταθεροποιηθεί στην εξουσία, με το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το 2015 και το 2016 είχαμε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ, στις νέες κύριες συντάξεις, στο ΕΚΑΣ και σε άλλα κοινωνικά βοηθήματα. Το 2017 θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ενώ για το 2018 η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει και στη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.
Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων παραμένουν σε κακή κατάσταση, γεγονός που προετοιμάζει δυσκολότερα μέτρα εις βάρος των συνταξιούχων. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις μετατρέπουν εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε εργαζομένους μερικής απασχόλησης με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 400 ευρώ και εξαιρετικά περιορισμένες ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες καταθέτουν τα μπλοκάκια τους και επιλέγουν να λειτουργήσουν στην παράλληλη ή μαύρη οικονομία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον πολλαπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους από 1ης Ιανουαρίου 2017.
Μέτρα Σόιμπλε
Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ακολουθεί τη γραμμή Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Η Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της χορήγησης του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και δεν έφερε πολιτικά εμπόδια σε αυτό, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες παροχές της κυβέρνησης Σαμαρά την άνοιξη του 2014. Η βασική διαφορά ήταν ότι ο κ. Σαμαράς περίμενε τον τελικό υπολογισμό του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος του 2013 προτού ανακοινώσει την καταβολή 500 εκατ. ευρώ σε φτωχούς συμπολίτες μας και στους ένστολους. Ταυτόχρονα η Ν.Δ. κράτησε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική γιατί εκτίμησε, πολύ σωστά, ότι η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα θα δημιουργούσε προβλήματα στη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και θα έκανε στη συνέχεια ακόμη πιο επώδυνη την εφαρμογή του δύσκολου τρίτου προγράμματος-Μνημονίου. Εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στο Eurogroup και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι εκτιμήσεις της Ν.Δ. δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις σε διάστημα 24ώρων.
Παρακάμπτοντας τη διαδικασία που ο ίδιος συμφώνησε, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει, από την περίοδο της κυριαρχίας του κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, δεν θα τα καταφέρει στην εφαρμογή του προγράμματος-Μνημονίου και γι’ αυτό πρέπει να οργανωθεί η έξοδός της από την ευρωζώνη. Είναι γνωστό ότι ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει μια ευρωζώνη με συνοχή, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα. Οι νέοι ελιγμοί του κ. Τσίπρα δικαιώνουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στην αντίληψη της γερμανικής και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ελλάδα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Σόιμπλε τού είχε προτείνει την οργανωμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με όρους που δεν θα επιβάρυναν τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς των ισχυρών της ευρωζώνης και θα δημιουργούσαν φοβερά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στους περισσότερους συμπολίτες μας. Κατά την άποψή μου, όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, Ελληνες και ξένοι, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαγραφή τουλάχιστον 200 δισ. από το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου και μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια για τη μετάβαση από το ευρώ ξανά στη δραχμή. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα συνοδευτεί από τη μεγάλη υποτίμησή του και έτσι το χρέος θα αυξηθεί από το 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 300% ή και 350% του ΑΕΠ.
Ολα αυτά είναι γνωστά και δείχνουν πόσο ανεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για να εντυπωσιάσει και να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο ενισχύει την επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του σκληρού Grexit. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι μετά την έγγραφη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση για τη μη επανάληψη της καταβολής του χριστουγεννιάτικου βοηθήματος θα βάλει και ένα σωρό υπογραφές για τη σκλήρυνση της λιτότητας το 2018, τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων, ενώ έχει ήδη προσυπογράψει τη διατήρηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για «μερικά χρόνια» μετά το 2018.
Δεν είμαστε πια στο 2015 οπότε περνούσαν, ως ένα βαθμό, οι οικονομικές και πολιτικές μπλόφες του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του. Σήμερα αποκαλύπτονται με εντυπωσιακή ταχύτητα και δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της θέσης της κυβέρνησης, ενώ μεγαλώνουν τον οικονομικό και τον κοινωνικό λογαριασμό του τρίτου προγράμματος-Μνημονίου.
* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής