Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πανδημία που σάρωσε τη δημόσια Υγεία και προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση παγκοσμίως, έξαρση του μεταναστευτικού στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με το Ορούτς Ρέις. Μπροστά σε αυτό το βουνό προβλημάτων η κυβέρνηση στάθηκε όρθια και πέτυχε σημαντικές νίκες, δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες αποτιμούν θετικά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Αποφύγαμε τους μαζικούς θανάτους στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Σουηδία και το Βέλγιο, με πληθυσμό ίδιο με της Ελλάδας, μέτρησαν πάνω από 6.000 και 10.000 θανάτους αντίστοιχα. Το ΕΣΥ άντεξε και ενισχύθηκε με διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Η οικονομία, παρά τις αρχικές δυσοίωνες εκτιμήσεις ότι θα κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κινείται στον μέσο όρο και το υπουργείο Οικονομικών διαρκώς εμπλουτίζει τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Δημόσια Διοίκηση προχώρησε στο πρώτο μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του, μέσα σε λίγους μήνες μέσω του gov.gr διεκπεραιώθηκαν εκατομμύρια γραφειοκρατικές υποθέσεις. Στο μεταναστευτικό απεκρούσθη η προσπάθεια του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ταλαίπωρους ανθρώπους στον Εβρο ενώ η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων περιόρισε στο ελάχιστο τις ροές στα νησιά σε σχέση με το 2019.
Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ κατασκευάστηκε ένας πρόχειρος καταυλισμός στη Λέσβο, μετά τον εμπρησμό της Μόριας, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ενεργοποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσίας για γρήγορη εκδίκαση όλων των αιτήσεων ασύλου με αποτέλεσμα οι αποχωρήσεις στα νησιά φέτος να είναι περισσότερες από τις νέες εισόδους.
Στα εθνικά θέματα, η ελληνική διπλωματία κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας τις θέσεις μας και ρίχνοντας στο κενό τη δεύτερη προσπάθεια του Ερντογάν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλάξαμε τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πλέον η Τουρκία είναι αυτή που προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις τις οποίες τον περασμένο Ιούνιο δεν συζητούσε σχεδόν κανείς, πλην ημών και της Κύπρου.
Ολα αυτά έγιναν σε συνθήκες συναγερμού, ίσως αυτό να ήταν το στοιχείο της επιτυχίας, δεν υπήρχε περιθώριο για εφησυχασμούς και καθυστερήσεις. Είναι λογικό ύστερα από τόσους μήνες δράσης στο κόκκινο να υπάρχουν αστοχίες, η υπόθεση της σχολικής μάσκας είναι ακόμη νωπή, ολιγωρίες ή ακόμη και εκνευρισμοί, έτσι συμβαίνει σε κάθε ζωντανό πολιτικό οργανισμό.
Ομως τώρα είναι το πιο κρίσιμο σημείο όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα συνολικά καθώς περάσαμε στη δεύτερη φάση της πανδημίας και ο ορίζοντας είναι σκοτεινός. Η κυβέρνηση οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει όπως στην πρώτη περίοδο, επιτελικά, προλαβαίνοντας καταστάσεις και όχι τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις.
Πολύ απλά πρέπει να έχει έτοιμο το plan b στην περίπτωση που το εμβόλιο καθυστερήσει και ο εφιάλτης του κορονοϊού συνεχιστεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το υπουργείο Παιδείας να είναι έτοιμο για εκπαίδευση εξ αποστάσεως, εφόσον χρειαστεί.
Το συγκοινωνιακό δίκτυο να ενισχυθεί άμεσα ακόμη και με μισθώσεις τουριστικών πούλμαν, να υπάρξει συντονισμένη δράση για τις συνοικίες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και να βρεθούν λύσεις προσωρινής στέγασης κοινωνικών ομάδων όπως των μεταναστών για να περιοριστούν οι δείκτες μετάδοσης λόγω του ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού.
Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν όχι γιατί υπάρχει πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ακολουθεί ισοπεδωτική πολιτική και πολλές φορές κινείται αντίθετα από τον επιστημονικό λόγο καταγγέλλοντας για παράδειγμα παραβίαση ατομικών ελευθεριών για τις συναθροίσεις νέων στις πλατείες, αλλά γιατί ο πήχης είναι ψηλά από την κοινωνία και ο Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα γραφής για το τι μπορεί να πράξει ένα συντονισμένο κράτος.
Δουλειά λοιπόν, με σχέδιο και καθαρές αποφάσεις για όλα. Από τις μάσκες παντού μέχρι τα δρομολόγια των λεωφορείων.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr