Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ δημιούργησε πρότυπα ζωής, ήρωες και ινδάλματα. Ανέδειξε ηγέτες και δημιούργησε μύθους. Αλλά κουβάλησε και μια βαθιά πολιτική παθογένεια, η οποία λίγο-πολύ διαπέρασε οριζοντίως όλο το κομματικό σύστημα. Η παθογένεια αυτή κατέρρευσε με πάταγο, όταν απέτυχαν παταγωδώς και οι «αδοκίμαστοι» με το «ηθικό πλεονέκτημα». Εξ αντικειμένου η νέα σελίδα δεν μπορεί να περιλαμβάνει πρόσωπα του χθες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε νέο πρόσωπο αξίζει και κάθε παλιό είναι για πέταμα. Oμως η νέα σελίδα δεν μπορεί να γεμίσει δημιουργικά και επ’ ωφελεία της χώρας αν συνεχίσει να κουβαλά τις πάσης φύσεως «βαρονίες». Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα κόμματα, τα οποία, καλώς ή κακώς, έχουν την πρώτη ευθύνη για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.
ΗΔΗ στην ηγεσία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρίσκονται ο 52άρης Κ. Μητσοτάκης και ο 46άρης Α. Τσίπρας. Σχεδόν όλα τα παλιά πολιτικά τζάκια, σε όλα τα κόμματα, έχουν σβήσει. Βγάζουν καπνό, αλλά δεν ζεσταίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το μόνο και πρώτο που κατάφερε να ολοκληρώσει ο Α. Τσίπρας μετά από πολιτικό πένθος 14 μηνών είναι ο «ανασχηματισμός» του κόμματός του. Μπορεί να «άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», δηλαδή τα πρόσωπα της «παρέας» του Α. Τσίπρα να εναλλάχθηκαν σε ρόλους, αλλά έφυγε μια γενιά και ήρθε μια νεότερη.
ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και υπάρχουν «ιστορικά στελέχη», «φράξιες», τάσεις και συνιστώσες, αλλά δεν υπήρχαν «τζάκια» και «βαρονίες». Στο ΚΙΝ.ΑΛ. η «δυναστεία Παπανδρέου» τέλειωσε χάρις στην πολιτική ανεπάρκεια του τελευταίου της οικογένειας. Ουσιαστικά, ούτε εκεί υπάρχουν πλέον. Αντιθέτως, στη Ν.Δ. υπάρχουν και κουβαλούν και ιστορικό φορτίο. Εχουν ακόμα εστίες επιρροής και διεκδικούν μερίδιο εξουσίας. Πρώην πρωθυπουργοί, πρώην υψηλόβαθμοι υπουργοί, πρώην υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος, γόνοι πρώην ισχυρών πολιτικών οικογενειών, πρώην υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 αρκετοί εξ αυτών συμμετείχαν αμέσως ή εμμέσως στην άσκηση της εξουσίας, επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να τους τιμήσει, αλλά και να ανταποδώσει τη στήριξη που του παρείχαν, ώστε να γίνει πρωθυπουργός.
Η ΖΩΗ όμως τρέχει. Πόσω μάλλον όταν κινείται αναγκαστικά με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της τετραπλής κρίσης (πανδημία, ύφεση, κρίση με την Τουρκία, μεταναστευτικό). Την ώρα της μάχης, την «ώρα του κόκκινου», δεν υπάρχουν περιθώρια για «συνδιοίκηση» και την απόδοση των «οικογενειακών μερισμάτων». Δεν υπάρχουν περιθώρια για «υπενοικίαση» μέρους της εξουσίας. Αυτός που έλαβε τη λαϊκή εντολή κι αυτός που θα κριθεί -μαζί με τις επιλογές προσώπων και των πολιτικών επιλογών που έκανε και κάνει- είναι ο Κ. Μητσοτάκης. Ας παραμερίσουν λοιπόν οι «μέτοχοι». Ούτως ή άλλως και η ως τώρα προσφορά τους, αλλά και οι γνώσεις τους και οι εμπειρίες τους, πάντα είναι πολύτιμες. Πόσω μάλλον από έναν ηγέτη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι ακούει πριν πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Μένει ώσπου να φύγει…
Κυρίως ανθρωπιστικοί λόγοι επέβαλαν δύο φορές προσοχή, πριν παρθεί οποιοδήποτε μέτρο ή δοθεί διάσταση και δημοσιότητα στο θέμα. Ομως πλέον τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Ενας μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική (όπου την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν τα 2.100 από τα 4.000 νέα κρούσματα) είναι αλλοδαποί.
Από τα 2.100 κρούσματα τα 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων εντοπισμένα στο κέντρο της πόλης και σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες ζουν αλλοδαποί. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι στο «Σωτηρία» -νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19- το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί, κάτω των 30 ετών. Ενώ στον «Ευαγγελισμό» οι αλλοδαποί είναι το 55% των νοσηλευομένων με Covid-19 και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 ετών.
Σχεδόν την ίδια περίοδο στη Λέσβο, ενώ αρχικά υπήρχαν 35 κρούσματα σε μετανάστες, μετά τον εμπρησμό της Μόριας και το άνοιγμα του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ -όπου γίνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι- τα κρούσματα έφτασαν τα 243. Οι ειδικοί αξιολογούν ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα 243 κρούσματα προέκυψαν από 7.064 τεστ, δηλαδή το 3,4% των ελεγχθέντων είναι φορείς, κυρίως ασυμπτωματικοί.
Με την Αττική να βρίσκεται λίγο πριν από το «κόκκινο» και το ενδεχόμενο ενός νέου, έστω περιορισμένου, lockdown να είναι πιο ορατό, είναι προφανές ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η μόλυνση.
Προφανώς οι αλλοδαποί ανήκουν στις πιο απροστάτευτες και ευάλωτες ομάδες, ενώ στις τάξεις τους είναι αρκετά διαδεδομένη η αντίληψη ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Αναμένεται έτσι η άμεση εξεύρεση χώρων (π.χ. ξενοδοχεία) προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας από αυτήν την εντοπισμένη εστία.
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr