Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι χριστιανοί της Αιγύπτου αποτελούν το 10% του πληθυσμού της πιο πολυάνθρωπης αραβικής χώρας, που αριθμεί ήδη 95 εκατομμύρια ψυχές. Κι όμως, από την εποχή του Ανουάρ Σαντάτ, το 1970, παραπονιούνται ότι υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, στην εκπαίδευση και στο στρατό. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εμπρησμοί εκκλησιών και οι δολοφονικές επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους, που ενεργούν κυρίως στο όνομα της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, αντιμετωπίζοντας τους χριστιανούς συμπολίτες τους ως «πράκτορες των αποικιοκρατών της Δύσης».
Το ηθικό των Αιγυπτίων κοπτών αναπτερώθηκε κάπως όταν ο Σίσι διέταξε την αιγυπτιακή αεροπορία να βομβαρδίσει τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μετά τον αποκεφαλισμό 21 Λίβυων χριστιανών, τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα στο μήνα του μέλιτος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Η κραυγαλέα αδυναμία του Σίσι να προστατεύσει τους χριστιανούς αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο την προηγούμενη Κυριακή, όταν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου του Καΐρου, με θύματα 25 πιστούς. Ανάλογο μακελειό με στόχο τη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής είχε σημειωθεί στη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς του 2011 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι δολοφόνοι του ISIS εξόντωσαν 23 χριστιανούς και τραυμάτισαν άλλους 79.
Mέρκελ και Νετανιάχου
«Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου… Μας αντιμετωπίζουν σαν ξένους, σαν πολίτες β’ κατηγορίας. Ομως είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς τους δολοφόνους και βλέπουμε σαν αδέλφια τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Είμαστε όλοι Αιγύπτιοι», δήλωσε στη γαλλική «La Croix» ο Αϊμάν, ένας νεαρός κόπτης που βγήκε ζωντανός από βομβιστική επίθεση στο ναό των Αγ. Πέτρου και Παύλου.
Οι αποκαρδιωτικές επιδόσεις του Σίσι αντανακλώνται στους αριθμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 42 χριστιανικοί ναοί στην Αίγυπτο έγιναν στόχος επιθέσεων, κυρίως εμπρησμών και καταστροφών. Επίσης, σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), φανατικοί μουσουλμάνοι κατέστρεψαν δεκάδες σχολεία, σπίτια και εμπορικά καταστήματα κοπτών. Στην Αίγυπτο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τέτοιες πράξεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός πιστού και την εκτεταμένη καταστροφή περιουσιών τον Αύγουστο που μας πέρασε. «Ακόμη κι όταν συλλαμβάνονται οι ύποπτοι, σπάνια οδηγούνται στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα οι μιμητές τους να αποθρασύνονται λόγω της ατιμωρησίας», σημειώνει στην τελευταία του έκθεση το Παρατηρητήριο.
Η απογοήτευση των Αιγύπτιων χριστιανών προσλαμβάνει πλέον πολιτικές διαστάσεις, αφού τους τελευταίους μήνες πρόσθεσαν και τη δική τους φωνή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Σίσι, που είναι γνωστό για τη σκληρή του καταστολή κατά των αντιφρονούντων, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τις θανατικές καταδίκες. Οι χριστιανοί της Συρίας δεν έπαψαν ποτέ να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ -όπως τα προηγούμενα χρόνια του πατέρα του, Χαφέζ Ασαντ- επειδή τους εξασφάλιζαν συνθήκες ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης με τη μουσουλμανική πλειοψηφία.
Ο Σίσι αποδείχθηκε ανήμπορος να προστατεύσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να κάνει εχθρό μια κρίσιμη κοινωνική ομάδα που του προσέφερε ως τώρα την απλόχερη στήριξή της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής