Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, για να πάρει το πράσινο φως της αξιολόγησης, ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσει για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν στο 3,5% μετά το 2018. Με τον Τσίπρα πολιτικά αποδυναμωμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, η λήψη νέων μέτρων θα δώσει τη χαριστική βολή στην παρέα του Μαξίμου, που πλέον εξετάζει σοβαρά τη λύση της «ηρωικής εξόδου» πριν φτάσουν στα μονοψήφια ποσοστά.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν να κάνει η Νέα Δημοκρατία για να αποσπάσει τη θετική ψήφο των πολιτών και όχι μόνο το ρεύμα αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ; Και ακόμη σημαντικότερο, τι μπορεί να καταφέρει ως κυβέρνηση… Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει η Ν.Δ. είναι τα ακόλουθα:
ΠΡΩΤΟΝ, να καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα της περιόδου 2018-2020 είναι συνέπεια της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του Τσίπρα. Εάν ο λαϊκιστής Τσίπρας δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, η κατάσταση στην οικονομία θα ήταν πολύ διαφορετική και η έξοδος στις αγορές θα ήταν δεδομένη. Το τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του φέρνουν το τέταρτο. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες για να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει γιατί τα μέτρα θα είναι δύσκολα.
Mέρκελ και Νετανιάχου
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ο κ. Μητσοτάκης έχει το κύρος και τη δυνατότητα να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης όχι μόνο με τους θεσμούς αλλά και με τις αγορές. Ο ίδιος μπορεί να ηγηθεί της αναπτυξιακής προσπάθειας και να παρουσιάσει στο εξωτερικό το project «Ελλάδα» θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την έλευση επενδύσεων. Οι αποκρατικοποιήσεις να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις ώστε να λειτουργήσουν ως σήμα για την αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τιμές στην Ελλάδα (για κινητά και ακίνητα) έχουν καταβαραθρωθεί και οι ευκαιρίες θα φέρουν κεφάλαια, αρκεί να υπάρχει «σιγουριά» για την οικονομία.
ΤΡΙΤΟΝ, τα σκληρά μέτρα που θα κληρονομήσει η Ν.Δ. από τον Τσίπρα, να επιχειρήσει να τα συνδυάσει με την εφαρμογή του δικού της προγράμματος. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει ισόποσα φόρους και δαπάνες ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στην οικονομία, πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, να έχει έτοιμα νομοσχέδια για Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Διοίκηση και αγροτικό τομέα, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις πέραν του Μνημονίου. Δεν πρέπει η νέα κυβέρνηση να παγιδευτεί στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά στην υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου.
ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ πρωτοβουλίες, η Ν.Δ. μπορεί να αλλάξει ξανά το σκηνικό στην Ελλάδα. Γιατί ο Τσίπρας, στα τόσα ψέματα, έχει πει και μία αλήθεια: Πράγματι, η οικονομία στη χώρα μας μοιάζει με ελατήριο, αλλά το μοναδικό βάρος που την κρατάει υπό πίεση είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής