Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ειδικά φέτος η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που διατρέχουμε εν μέσω πανδημίας αλλά και του «παράθυρου ευκαιρίας» που διανοίγεται για τη χώρα με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ελλάδας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν θα βασανιζόμαστε από τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, χαμηλής απασχόλησης και στασιμότητας εισοδημάτων ή θα πετύχουμε την «έκπληξη» ανατρέποντας τις παθογένειες του παρελθόντος και διαμορφώνοντας ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναθέσει σε ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου και οι προτάσεις που έχουν τεθεί στη διαβούλευση, όπως είναι η στροφή στην «πράσινη οικονομία» και η ψηφιακή μετάβαση του επιχειρείν και της Δημόσιας Διοίκησης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και ανεξάρτητα από το τεχνοκρατικό σκέλος των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, το αναπτυξιακό μοντέλο που θα υιοθετηθεί τελικώς θα έχει και πολιτικό χρώμα.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν μπορεί να λείπουν τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις:
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Πρώτον, να συνδεθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια με την εξωστρέφεια και την παραγωγή. Η έννοια της «εγχώριας προστιθέμενης αξίας» έχει τεθεί επί δεκαετίες στο περιθώριο των οικονομικών αποφάσεων με αποτέλεσμα την παραγωγική συρρίκνωση, την εξάρτηση της οικονομίας από το εξωτερικό και την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αυτό πρέπει να λήξει οριστικά με το νέο πακέτο ανάκαμψης, οι πόροι να διοχετευθούν κατά κύριο λόγο στην εγχώρια παραγωγή με βάση τις εξαγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Στην περίοδο της κρίσης διαπιστώσαμε το δυναμισμό του πρωτογενούς τομέα, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έσπασαν όλα τα ρεκόρ ενώ αρκετά μεταποιητικά προϊόντα άντεξαν στην κρίση και εισήλθαν σε νέες αγορές. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για την ανάταξη της παραγωγικής μας βάσης και όχι μια εύκολη λύση εκταμίευσης, που δεν θα προσθέτει πόντους στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Δεύτερον, η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα λειτουργήσουν στην κυβέρνηση «ως ανέμελοι νεόπλουτοι» είναι ίσως σημαντικότερη και από το ύψος των κονδυλίων που εξασφάλισε η χώρα μας. Δυστυχώς φαινόμενα «νεοπλουτισμού» υπάρχουν και σήμερα σε ΔΕΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου τα χρήματα ρέουν σαν να μην είχαμε ποτέ Μνημόνια και δεν μάθαμε τίποτα από τις αιτίες της πολυετούς λιτότητας και τους κινδύνους υποτροπής. Τα συστήματα προμηθειών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να πάψουν οι φουσκωμένες αναθέσεις και οι σκοτεινοί διαγωνισμοί από φορείς που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.
Τρίτον, να ξεκινήσει η αξιολόγηση σε κρίσιμους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και να δοθεί έμφαση στην κοινωνία της γνώσης. Η εκπαίδευση αποτελεί το μοναδικό μέσο της Πολιτείας για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και την πρόοδο των γενεών. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει φέτος την αξιολόγηση των δομών, θα πρέπει να επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς, η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει στη μέση, λόγω των αντιδράσεων μιας ομάδας συνδικαλιστών. Συνολικά το Δημόσιο έκανε σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης εν μέσω καραντίνας, η πορεία όμως δεν τελειώνει εδώ, οι θύλακες της γραφειοκρατίας παραμονεύουν σε κάθε βήμα των πολιτών. Από τον πρωθυπουργό, εκτός από το οικονομικό του πρόγραμμα, περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις του για το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2025 και το 2030. Με οριοθετημένους στόχους, συγκεκριμένο σχέδιο και μεγαλύτερη διαφάνεια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr