ΤΟ μέτρο εφαρμόστηκε την περασμένη άνοιξη, κάτι που σημαίνει πως φέτος τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα θα είναι ακόμα υψηλότερα. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξήθηκαν οι τζίροι κατά 614% στα πλυντήρια αυτοκινήτων, κατά 433% στις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, κατά 299% στους δικηγόρους, κατά 196% στα ταξί, κατά 86% στα φωτογραφεία, κατά 41% στα καθαριστήρια, κατά 34,8% στα γυμναστήρια, κατά 21% στους οδοντιάτρους, κατά 12,5% στην εστίαση και κατά 10% στους γιατρούς. Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο έρχεται, πάντως, από την αύξηση του τζίρου της εστίασης κατά 700 εκατ. ευρώ.
ΑΥΤΑ τα 6,6 δισ. ευρώ δεν θα δηλώνονταν ποτέ από τους επαγγελματίες αν οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά, καθώς δεν θα κόβονταν αποδείξεις. Εδώ και δεκαετίες πολλές κυβερνήσεις εξήγγελλαν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά πάντοτε η προσπάθεια έμενε στα λόγια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε μία τεράστια νίκη, η οποία, βέβαια, δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική βούληση, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, που πλέον χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για τις πληρωμές υπηρεσιών.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία δομική αλλαγή, που επηρεάζει τόσο την πραγματική οικονομία όσο και τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Μειώνεται σημαντικά το «κενό ΦΠΑ», στο οποίο η χώρα μας είχε από τις πλέον απογοητευτικές επιδόσεις στην Ευρώπη. Και, μάλιστα, όσο περισσότερο αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τόσο θα φορολογούνται τα πραγματικά εισοδήματα και θα αυξάνονται τα έσοδα.
ΓΙΑΤΙ το θέμα δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Πρόκειται για θέμα φορολογικής ισονομίας και δικαιοσύνης. Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αποκρύπτουν εισοδήματα, να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και την ίδια ώρα να λαμβάνουν επιδόματα, καθώς εμφανίζονται με εισοδήματα… φτώχειας.
ΤΑ έξτρα δημόσια έσοδα που προκύπτουν από τη νικηφόρα μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν έως και 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ένα μόνιμο έσοδο, το οποίο μπορεί να αλλάξει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πέσουν σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής και νέες μειώσεις φόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Στο τραπέζι βρίσκεται η δραστική μείωση της φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης, με στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
ΣΕ αυτόν τον σχεδιασμό η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη φορολόγηση των οικογενειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές για έναν άγαμο ανέρχεται σε 37,1%, ενώ για μία οικογένεια με δύο παιδιά πέφτει στο 33,7%, δηλαδή μόλις 3,4 μονάδες. Αντίστοιχα, στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ οι φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά φτάνουν ή ακόμα και ξεπερνούν τις 10 μονάδες. Σε μια εποχή που η ακρίβεια επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όλοι συζητούν για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών με παιδιά.