Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Στην πρώτη περίπτωση, η ασθένεια του Ναβάλνι -του πιο γνωστού πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν- θυμίζει την τακτική των δηλητηριάσεων του Αλεξάντερ Λιτβινένκο και του Σεργκέι Σκριπάλ (δύο πρώην πρακτόρων που αυτομόλησαν στη Βρετανία), του δημοσιογράφου Βλαντιμίρ Καραμούρτζα, του καλλιτέχνη Πιότρ Βερτζίλοφ.
Οι δηλητηριάσεις των αντιπάλων «είναι ένα μοτίβο στη Ρωσία», όπως ανέφερε η εφημερίδα «Φ. Τάιμς», απηχώντας την πεποίθηση των Δυτικών ότι ο Ναβάλνι ήταν ο επόμενος στη μαύρη λίστα των αντιπολιτευομένων που ενοχλούν την εξουσία.
Γεγονός είναι ότι ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος μάλλον δηλητηριάστηκε από τοξική ουσία, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Γερμανίας όπου μεταφέρθηκε από τη Σιβηρία με πρωτοβουλία μιας ΜΚΟ.
Επίσης, γεγονός είναι ότι ο δραστήριος δικηγόρος είχε ενοχλήσει πολλάκις τις Αρχές – καταδικάστηκε, μάλιστα, δύο φορές για την οξύτατη προσωπική κριτική κατά του προέδρου και για παράβαση των απαγορεύσεων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Η Γουόλ Στριτ είχε γράψει παλαιότερα πως είναι ο άνθρωπος τον οποίο «ο Πούτιν φοβάται περισσότερο».
Ο Nαβάλνι οργάνωνε διαδηλώσεις και χάπενινγκς «κατά του διεφθαρμένου καθεστώτος του Κρεμλίνου», όπως κατήγγελλε. Επίσης, είχε αντιδράσει έντονα στην αναθεώρηση του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν να είναι πρόεδρος έως το 2036.
Ο Αντρέι Κολέσνικοφ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Μόσχας, τονίζει τον ισχυρό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία του Πούτιν και την ατμόσφαιρα μίσους κατά των πολιτικών αντιπάλων, που διαχέεται σε όλο το σύστημα.
Ο ειδικός δεν το λέει ευθέως, αλλά ίσως εννοεί ότι υπάρχει ένας βραχίονας στις υπηρεσίες που δρα βάσει αυτού του «μοτίβου» (ακόμη και εν αγνοία του Κρεμλίνου;).
Από την έντυπη έκδοση