Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε το «άνοιγμα» της οικονομίας και συνολικά της χώρας να μην αυξήσει τον υπαρκτό κίνδυνο μιας υποτροπής της υγειονομικής κρίσης. Οι αποφάσεις ανήκουν στην ηγεσία και κάθε λάθος κοστίζει ακριβά. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε αμερικανικές πολιτείες από πολίτες που θέλουν να ανοίξει η οικονομία για να μπορέσουν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα στη Μαδρίτη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ για την ολιγωρία που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 28.000 θύματα.
Η ΕΛΛΑΔΑ κατάφερε να ισορροπήσει χάρη στην ταχύτητα που επέδειξε ο πρωθυπουργός στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης από τους επιστήμονες και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ ξεκινά η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η ΣΟΥΗΔΙΑ των 10 εκατομμυρίων, που υιοθέτησε τη θεωρία της αγέλης αφήνοντας ανοικτή την οικονομία της, μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς, 150 μόλις προχθές, ενώ αντιμετωπίζει ύφεση που μπορεί να πλησιάσει το 10%. Και υγειονομική αποτυχία και οικονομική κρίση.
Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ διαχείριση της πανδημίας δημιουργεί τις συνθήκες για ανάκαμψη. Η Ελλάδα ήδη προβάλλεται παγκοσμίως ως πρότυπο στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί προτάσσουν τη χώρα μας ως έναν ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ωστόσο θα είναι μεγάλες, γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να αναπτύξει ταχύτητα για την ενίσχυση της παραγωγής και τη διάσωση θέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο δόγμα της ανεύθυνης αντιπολίτευσης, τα μέτρα που έχει προτείνει ο κ. Τσίπρας θα άδειαζαν τα κρατικά ταμεία και θα έστελναν τη χώρα στους δανειστές, η επανάληψη των συνταγών του παρελθόντος δεν αποτελεί λύση.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ πλαίσιο είναι αρνητικό, η ευρωζώνη κατέγραψε ύφεση 3,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο δεύτερο τρίμηνο λόγω του γενικού «κλεισίματος» των οικονομιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτρεψε την ενεργοποίηση της υγειονομικής βόμβας, θα χρειαστεί τώρα να επιδείξει την ίδια αποτελεσματικότητα για να μετριάσει την ύφεση φέτος και να διευρύνει το φάσμα της ανάπτυξης το 2021. Ενδεχομένως είναι η ευκαιρία να αντιμετωπισθούν χρόνιες παθογένειες, όπως η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, που προκαλούν την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η επανεξέταση των φόρων δεν πρέπει να αποκλειστεί ως εργαλείο για τη μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης. Ο κορονοϊός εξελίχθηκε σε μία ασύμμετρη απειλή για την οικονομία, απαιτεί πολιτικές που θα εξυπηρετούν έναν βασικό σκοπό: την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ώστε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό και να έχει δημιουργηθεί ένα φιλικό πλαίσιο για επενδύσεις, όταν η καραντίνα μετακινήσεων ανθρώπων αλλά και κεφαλαίων θα είναι παρελθόν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση