Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*
Από την πλευρά της Ε.Ε. υπάρχει σήμερα η βούληση για παραχώρηση μεγαλύτερης ευελιξίας στις κεντρικές τράπεζες, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Απαραίτητο μέτρο, στο πλαίσιο αυτό, είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που δεν είχαν προβληματικές οφειλές μέχρι την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, με την ανέκκλητη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον για το 80% του χορηγούμενου κεφαλαίου. Η διάρκεια των δανείων αυτών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαετής, ενώ το επιτόκιο θα πρέπει να είναι καθαρά και μόνο το Euribor. Επίσης, τα συγκεκριμένα εγγυημένα δάνεια δεν θα πρέπει να αθροιστούν στο πλαφόν χορηγήσεων προς κάθε επιχείρηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγησή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν τις χορηγήσεις ανάλογα με το ύψος των δανειακών χαρτοφυλακίων τους και με βάση κριτήρια που θα οριστούν έπειτα από σχετική διαβούλευση μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και των θεσμικών εκπροσώπων των επιχειρήσεων.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Παράλληλα, θα πρέπει να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ για την ίδια περίοδο θα πρέπει να σταματήσει η πώληση δανείων σε funds από τις ελληνικές τράπεζες. Με δεδομένη την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι απαραίτητο οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν με αυξημένη ευελιξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εστιάζοντας στη ρύθμισή τους με τους δανειολήπτες, χωρίς τη μεσολάβηση των funds. Επίσης, θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραπάνω μέτρα και να ενισχύσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.
Η ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, περιορίζοντας κατ’ επέκταση τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στην κοινωνία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, την ΕΚΤ και τον SSM. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες οφείλουν να ασκήσουν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και τις αυξημένες ανάγκες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις εξήλθε από δεκαετή περίοδο ύφεσης.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών*
Από την έντυπη έκδοση