Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Εχω κάνει πολιτική καριέρα από το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, δεν υποτιμώ κανέναν, έχω μία ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί άλμα προς το μέλλον, έχω φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές του 2020. Τέσσερις μήνες μετά ο πρωθυπουργός απολαμβάνει πρωτοφανή ποσοστά δημοφιλίας, όχι όμως τυχαία.
ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ αυτό η Ελλάδα πέτυχε σημαντικές νίκες στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όπου η χώρα μας απέκρουσε με επιτυχία το σχέδιο του Ερντογάν (που, επίσης, είχε υποτιμήσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του πρωθυπουργού), αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήδη ο διεθνής Τύπος προβάλλει ως πρότυπο τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, περιόρισε τη διάδοση του ιού.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ αποτελεί θετική έκπληξη ακόμη και για πολίτες που δεν τον ψήφισαν, για αυτόν τον λόγο -αν και η κοινή γνώμη εκτιμά ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά- αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρουμε και στο σκέλος της οικονομίας.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αποκτούν σταδιακά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, βλέπουν με θετικό τρόπο τη λειτουργία του κράτους, όπου μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά άλματα δεκαετιών, εμπιστεύονται τους θεσμούς γιατί μέσα από αυτήν την αμφίδρομη σχέση ειλικρίνειας και συνέπειας σώθηκαν ζωές και η χώρα μας απέφυγε έναν υγειονομικό εφιάλτη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΑ ΟΦΕΛΗ από τη συσπείρωση της κοινωνίας είναι σημαντικά εν όψει της επόμενης ημέρας, όπου θα χρειαστεί υπομονή και, κυρίως, σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στο μέτωπο της οικονομίας. Στην Ευρώπη οι διεργασίες συνεχίζονται για το πώς θα διαμορφωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εγγυήσεως ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δανεισμό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τάσσεται υπέρ της λύσης της επιχορήγησης, ώστε να μη φορτωθούν με νέα βάρη τα εθνικά χρέη των χωρών του Νότου, ο συμβιβασμός με τους «πλουσίους» του Βορρά θα κριθεί στις 6 Μαΐου.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ φέτος θα βρεθεί σε ύφεση, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό, οι μετακινήσεις και η καθημερινότητά μας θα συνεχίζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες να αναστραφεί το κλίμα και η Ελλάδα να πετύχει το δικό της «παραγωγικό θαύμα», ώστε η οικονομία να περιορίσει την εξάρτησή της από τον τουρισμό και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, που δεν θα συνδέονται με την εποχικότητα ή τη διεθνή συγκυρία.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ και το χρέος του πρωθυπουργού. Να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να εκσυγχρονιστούν ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση, να επενδύσει στην κοινωνία της γνώσης και στην τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής με φορολογικά κίνητρα και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, ο κ. Τσίπρας υποτιμά ξανά τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο, άλλωστε, είναι γνωστό ότι «δεν θα έχανε ούτε μία στο εκατομμύριο». Ποντάρει στην καταστροφολογία χωρίς να αναλογίζεται ότι η πανδημία έχει σαρώσει την παγκόσμια οικονομία, υποβαθμίζει τις επιτυχίες της Ελλάδας, απαξιώνει το έργο της επιστημονικής επιτροπής. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να διαψεύσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει την επόμενη νίκη στο πεδίο όπου κατεξοχήν κρίνονται οι πολιτικές μάχες. Στην οικονομία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση