Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ακόμη σημαντικότερη για εμάς είναι ότι για πρώτη φορά από το 2015, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα γνωστό ως QE, η Ελλάδα εντάσσεται σε αυτή τη χρηματοπιστωτική ομπρέλα. Με την αναγγελία της είδησης τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κατρακύλησαν κοντά στο 2% από 4% που είχαν εκτοξευθεί προχθές λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ με τη μεταμεσονύκτια απόφασή της να λάβει «ό,τι χρειαστεί», διόρθωσε το λάθος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν με δηλώσεις της είχε φανεί ότι θα «ένιπτε τα χείρας της» για τα ομόλογα της Ιταλίας, προκαλώντας αναταραχή σε όλους τους τίτλους της ευρωζώνης. Τώρα ενεργοποιεί αγορές ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καθησυχάσει τις αγορές και να στείλει ένα μήνυμα σε όλους ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει την κρίση ενωμένη.
Η ένταξη της χώρας μας με ομόλογα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οπλοστάσιο αγορών της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε αποτελεσματικά και διασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέρος του προγράμματος. Σημαντική η συμβολή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που εργάσθηκαν αθόρυβα σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.
Το βασικότερο, ωστόσο, στοιχείο που συνέβαλε στη θετική απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Ελλάδα λογίζεται πλέον ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης και αυτό αποτυπώθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ. Το 2015, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα έμεινε εκτός λόγω της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ολες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ είχαν άφθονο χρήμα από τη Φρανκφούρτη ενώ εμείς παραμέναμε η αρνητική εξαίρεση. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη μέσα στη γενικότερη μαυρίλα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Η αγορά έχει παραλύσει και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον για τις επόμενες 4-5 εβδομάδες. Χθες αποφασίσθηκε το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων που δουλεύουν σε 12μηνη βάση μέχρι τα τέλη Απριλίου ενώ τα εμπορικά καταστήματα είναι ήδη κλειστά και η παραγωγή έχει νεκρώσει. Η κυβέρνηση έλαβε την πρώτη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ενώ αποφάσισε την καταβολή 800 ευρώ στους εργαζομένους των εταιριών που έχουν διακόψει την εργασία τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο ιδιωτικός τομέας, από εκεί προέρχονται τα έσοδα που συντηρούν το Δημόσιο. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτείται και ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τους εργαζομένους, που σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικώς στον αέρα. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ώστε σε αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι τη λήξη του συναγερμού οι επιχειρήσεις να μην καταρρεύσουν και οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Η εξίσωση είναι δύσκολη, όμως υπάρχουν πόροι για να διαμορφωθούν πακέτα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, που αν διαλυθεί θα παρασύρει και το κράτος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση