Υπάρχει πανσπερμία υποψηφίων από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, ενώ ο ίδιος ο Φραγκίσκος είχε διορίσει τους 108 από τους 135 καρδιναλίους που θα κληθούν να εκλέξουν τον διάδοχό του δύο με τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία του, η οποία θα τελεστεί το Σάββατο, ύστερα από την έκθεση της σορού του σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα στις 09:00 έως την Παρασκευή. Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε πενθήμερο πένθος έως την ταφή του Ποντίφικα στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, έξω από το Βατικανό, συν άλλες εννέα μέρες στη συνέχεια.
Στην πολυτάραχη 12ετή παποσύνη του, που σημαδεύτηκε από ρηξικέλευθες πρακτικές και τοποθετήσεις υπέρ των αστέγων (στους οποίους επέτρεψε να κοιμούνται στον περίβολο του Αγίου Πέτρου), των ομοφυλοφίλων, των μεταναστών και των θυμάτων των πολέμων και της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, ο πρώτος Αργεντινός Ποντίφικας συγκρούστηκε συχνά με το συντηρητικό κατεστημένο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Εντονος ήταν ο διαξιφισμός του, αν και βαριά άρρωστος, με τον καθολικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να δικαιολογήσει θεολογικά τις μαζικές απελάσεις μεταναστών τον Ιανουάριο.
Παίρνοντας αποστάσεις από τις προσπάθειες των ηγετών της υπερσυντηρητικής Δεξιάς να εργαλειοποιήσουν τη χριστιανική ταυτότητα (Τραμπ, Ορμπαν, Μελόνι), ο Φραγκίσκος ήταν υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου, με αποκορύφωμα τη συνάντησή του με τον σιίτη αγιατολάχ Αλ Σιστανί, στο Ιράκ. Εκτός από τη Λέσβο και τη Λαμπεντούζα, είχε επισκεφθεί στο Μπανγκλαντές το στρατόπεδο 600.000 μουσουλμάνων προσφύγων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, χαρακτηρίζοντάς τους «ζωντανή παρουσία του Θεού».
Αίσθηση προκάλεσαν ακόμη η σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, η φιλειρηνική στάση του στο Ουκρανικό, οι αναφορές σε γενοκτονία στη Γάζα, η καταδίκη του επανεξοπλισμού της Ευρώπης και η αποκήρυξη του ανεξέλεγκτου φιλελεύθερου καπιταλισμού.
Το τελευταίο «αντίο» στον Φραγκίσκο θα πουν ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι Μακρόν, Ζελένσκι, Μιλέι, Λούλα και πλήθος ακόμη ξένων ηγετών, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν σχεδιάζει να παραστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τα προφίλ των επικρατέστερων διαδόχων του παπικού θρόνου
ΠΙΕΤΡΟ ΠΑΡΟΛΙΝ
Ο 70χρονος υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού θα ήταν μια ασφαλής επιλογή, που ικανοποιεί τόσο τους προοδευτικούς όσο και τους συντηρητικούς καθολικούς.
ΜΑΤΕΟ ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΥΠΙ
Ο «μετριοπαθής αριστερός» αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια θεωρείται πραγματιστής και άρα αποδεκτός και από τους συντηρητικούς. Διαθέτει αξιοσημείωτη διπλωματική εμπειρία.
ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΑΡΑ
Μορφή του καθολικού συντηρητισμού, ο 80χρονος πρελάτος της Γουινέας θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας με την ψήφο όσων επιθυμούν ρήξη με την εποχή του Φραγκίσκου.
ΠΙΕΡΜΠΑΤΙΣΤΑ ΠΙΤΣΑΜΠΑΛΑ
Οι μετοχές του Λατίνου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ είναι ανεβασμένες λόγω των δοκιμασιών του χριστιανικού στοιχείου στη Μέση Ανατολή, την οποία γνωρίζει πολύ καλά.
ΛΟΥΙΣ ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΚΛΕ
Το χάρισμά του και η αθόρυβη δουλειά του στο Κονκλάβιο τον βάζουν γερά στο παιχνίδι. Πολλοί λένε ότι έφτασε η ώρα για τον πρώτο Ασιάτη (Φιλιππινέζο) Ποντίφικα.
ΖΟΖΕ ΤΟΛΕΝΤΙΝΟ ΝΤΕ ΜΕΝΤΟΝΣΑ
Ο Πορτογάλος καρδινάλιος και ποιητής θεωρείται, χάρις στην ευαισθησία του και τη βαθιά του κουλτούρα, ως η ιδανική γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και το μοντέρνο πνεύμα.
ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΑΒΕΛΙΝ
Αρχιεπίσκοπος της Μασσαλίας με έφεση στον διάλογο με το Ισλάμ, θέλει μια Καθολική Εκκλησία πιο ενεργή σε θέματα μεταναστευτικών και πολιτισμικών προκλήσεων.
ΠΕΤΕΡ ΕΡΝΤΟ
O Oύγγρος αρχιεπίσκοπος Εστεργκομ-Βουδαπέστης εκφράζει την πιο συντηρητική γραμμή και έχει διαδραματίσει σημαντικό θεολογικό ρόλο στις συνόδους.
Χυδαίο post από υποστηρίκτρια του Τραμπ
Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτής των ΗΠΑ που υποστηρίζει τον Τραμπ, γιόρτασε με χυδαιολογίες τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στο X. «Σήμερα», έγραψε στον λογαριασμό της, τον οποίο παρακολουθούν 1,5 εκατομμύριο χρήστες, «υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ηγεσία. Το κακό νικήθηκε από το χέρι του Θεού». Η Γκριν, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «χριστιανή» στο επίσημο βιογραφικό της, είχε υποστεί αναστολή του προφίλ της, όταν το Χ ονομαζόταν ακόμα Twitter, επειδή δημοσίευσε παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid. Παλαιότερα, όταν ήταν συνδεδεμένη με την ομάδα συνωμοσίας QAnon, η Γκριν υποστήριζε τις κατηγορίες Τραμπ για νοθεία στις εκλογές του 2020. Η ανάρτηση που γιορτάζει τον θάνατο του Πάπα προκάλεσε εκατοντάδες διαμαρτυρίες. «Είσαι ντροπή για την Αμερική», της έγραψε ένας χρήστης που αυτοπροσδιορίστηκε ως «ανήσυχος Ρεπουμπλικανός».