Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ασκώντας κοινωνικά υπεύθυνη πολιτική από την αρχή της νέας διακυβέρνησης μέχρι σήμερα, έχει προτάξει σοβαρές διαρθρωτικές και άλλες παραμετρικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής.
–Στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, ενισχύσαμε τις κλαδικές συμβάσεις εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίνοντας χώρο για συμφωνίες που εξαιρούν από την εφαρμογή ισχύος τους επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα.
–Εξορθολογήσαμε την κατανομή ισχύος των συλλογικών συμφωνιών με την έμφαση που ευλόγως πρέπει να δίνεται στο τοπικό και το επιχειρησιακό επίπεδο.
–Εμπεδώσαμε όρους διαφάνειας και αντιπροσωπευτικότητας τόσο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με τη δημιουργία μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από συνδικαλιστικά όργανα.
–Δυναμώσαμε και συστηματοποιήσαμε τις διαδικασίες ελέγχου της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω και της δημιουργίας Μητρώου Παραβατικότητας, για πρώτη φορά στη χώρα μας.
–Το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε στη Βουλή δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2 και η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων. Ενός πρωτοποριακού μηχανισμού επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την παροχή εκ μέρους της Πολιτείας ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων.
Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οι διορθωτικές παρεμβάσεις συνοψίζονται στα εξής:
-Ενισχύουμε το βαθμό ανταποδοτικότητας, προσαρμόζοντας αναλόγως τα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με πολλά χρόνια ασφάλισης.
-Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, δημιουργούμε ένα νέο, καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών.
Μένει ώσπου να φύγει…
-Για τους μισθωτούς προχωρούμε σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
-Για την επικουρική ασφάλιση, σε συμμόρφωση αυξάνουμε το ύψος των επικουρικών συντάξεων, ενώ ολοκληρώνουμε την εξυγίανση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης που πρώτοι καθιερώσαμε ήδη από το 2014.
-Σε οργανωτικό επίπεδο, προχωράμε στη διοικητική οργανωτική ενοποίηση όλων τον ασφαλιστικών φορέων κάτω από τον νέο Ψηφιακό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ.
-Τέλος, δρομολογείται η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ενός κομβικού έργου που ενοποιεί τις διαδικασίες και δημιουργεί ασφάλεια δικαίου με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Τέλος, η επιδοματική μας πολιτική γίνεται πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική ανταποκρινόμενη στις σημερινές προκλήσεις της ελληνικής οικογένειας:
-Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
–Αυξάνουμε κατά 30.000 τα voucher παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μη μένει κανένα παιδί εκτός.
–Επεκτείνουμε το θεσμό των ολοήμερων σχολείων, με παράλληλη εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής αγωγής, ώστε να μπορούν οι μητέρες να εργάζονται.
–Αυξάνουμε το αφορολόγητο για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ και μειώνουμε το συντελεστή ΦΠΑ για βρεφικά είδη από το 24% στο 13%.
-Στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προχωρήσαμε στην κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
-Δρομολογήσαμε τη μεγάλη και περίπλοκη αλλαγή της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, ενός έργου που θα διευκολύνει εργοδότες και εργαζομένους και θα απελευθερώσει την υγιή επιχειρηματικότητα.
-Επιπλέον, διατηρούμε το Α21 που δημιουργήσαμε το 2013 και ενισχύσαμε για πρώτη φορά την οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά.
-Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα θα είναι οι πολύτεκνοι.
-Πήραμε μία συμβολική, αλλά σημαντική απόφαση, με την πρωτοβουλία «Rebrain Greece – Ελλάδα Ξανά», για επιστροφή 500 νέων Ελλήνων με επιστημονική κατάρτιση και διεθνή εργασιακή εμπειρία πίσω στην πατρίδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής