Αρχικά, υπολογίζονταν ότι θα μπορούσε να δοθεί προς χρήση στα τέλη Νοεμβρίου 2025, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής, αλλά προέκυψαν… «τεχνικές δυσκολίες» που ανέτρεψαν τον προγραμματισμό.
Επίσκεψη
Χθες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, έκανε και την πρώτη του διαδρομή στη βασική γραμμή και περιηγήθηκε στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Σε ό,τι αφορά την ολιγόμηνη καθυστέρηση της Καλαμαριάς, εξήγησε: «Ολοι ανυπομονούμε να δοθούν στην κυκλοφορία οι πέντε σταθμοί επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά, όμως υπάρχουν και ζητήματα τεχνικής φύσης. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη υπομονή -δύο μήνες παραπάνω είναι- ώστε όλοι να απολαύσουμε το μετρό και να έχουμε πολύ μεγαλύτερη άνεση στις μετακινήσεις μας και φυσικά με ασφάλεια».
Σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της βασικής γραμμής, ώστε να «κουμπώσει» λειτουργικά η επέκταση της Καλαμαριάς, σημείωσε ότι υπάρχει μεν στον σχεδιασμό, όμως το επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις και τόνισε ότι «είναι κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στο μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε αντίστοιχα μετρό στο εξωτερικό».
Εννέα εργοτάξια
Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο του επιβλητικού Flyover που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. «Πλέον όλη η πόλη βλέπει καθημερινά ότι η υπερυψωμένη λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, το Flyover, κινείται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εχουμε εννέα παράλληλα εργοτάξια, έχουμε ένα έργο που είναι 12 χιλιομέτρων, όπου υπάρχουν οκτώ κόμβοι, ενώ η γέφυρα είναι τεσσάρων χιλιομέτρων και είναι πραγματικά ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο για τα ελληνικά δεδομένα», δήλωσε ο κ. Δήμας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έργο «θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, άρα σε λίγο παραπάνω από δύο χρόνια θα παραδοθεί προς χρήση».
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και η κίνηση στην περιφερειακή οδό δείχνει ότι υπάρχουν πολύ ομαλές ροές και τα όποια γεγονότα είναι μάλλον σπάνια. Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι όλα θα πάνε καλά στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την παράδοση του Flyover, αλλά για το μέλλον της πόλης».
Μείωση αέριων ρύπων λόγω ηλεκτρικών λεωφορείων και μετρό
Η έναρξη της βασικής γραμμής του μετρό και η κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων φέρεται να συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία για την εξέλιξη των βασικών αέριων ρύπων της περιόδου Δεκεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2025. Καταγράφηκαν από τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Στην τριετία
Ο κ. Γιουτίκας ανέλυσε τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας από τους σταθμούς μέτρησης στην Αγίας Σοφίας (κέντρο), στην Καλαμαριά (ανατολικά) και το Κορδελιό (δυτικά), εξηγώντας πως τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10 προέρχονται, κυρίως, από την καύση στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση και βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ κύρια πηγή του διοξειδίου του αζώτου είναι οι ιδιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές. Αναλύοντας ειδικότερα τα νούμερα τον Δεκέμβριο του 2022, από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας, για το διοξείδιο του αζώτου καταγράφονταν σχεδόν 48 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ξεπερνώντας τον μέσο επιτρεπόμενο όρο, που είναι 40mg, ενώ με την έναρξη των εργασιών του Flyover φάνηκε μία «εκτόξευση» του διοξειδίου του αζώτου στο κέντρο στα 60mg, καθώς παρατηρούνταν κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη.
Πτωτικά
Αντίθετα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024 και 2025 και με τη λήψη των μέτρων αστυνόμευσης από την Τροχαία το διοξείδιο του αζώτου στην Αγίας Σοφίας «έφτασε πλέον πολύ κοντά στο ετήσιο όριο, που είναι τα 40 μικρογραμμάρια. Παρατηρείται, δηλαδή, αρχικά μία άνοδος των τιμών, που μειώνονται στη συνέχεια, ενώ τα επίπεδα μέτρησης του 2025 είναι πολύ καλύτερα και από το 2022», είπε ο κ. Γιουτίκας. Συγκρίνοντας τα αιωρούμενα σωματίδια, την ίδια τριετία, ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε πως για πρώτη φορά, τον Φεβρουάριο του 2025, καταγράφηκαν οι λιγότερες υπερβάσεις του μέσου ημερήσιου όρου, που είναι τα 50mg.
Από τον σταθμό μέτρησης της Καλαμαριάς για το διοξείδιο του αζώτου προκύπτει πως «δεν παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις, γενικά κινούνται κάτω από το όριο των 40mg ανά κυβικό, ενώ η περιοχή δεν επηρεάστηκε άμεσα από το Flyover, το μετρό και τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Επηρεάστηκε έμμεσα γιατί με την έναρξη κατασκευής της εσωτερικής περιφερειακής υπήρχε αυξημένη κίνηση στην Καλαμαριά προς το κέντρο και ανάποδα». Επιπλέον και στα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης καταγράφεται μειωμένη τάση.
Κορδελιό
Οσο για την περιοχή του Κορδελιού, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Δεν παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις στην περιοχή για το διοξείδιο του αζώτου. Υπήρχε αυξημένη κίνηση σε Εύοσμο και Κορδελιό προς ανατολική Θεσσαλονίκη, κυρίως γιατί πολλοί χρήστες Ι.Χ. έκαναν χρήση του αστικού ιστού και όχι του περιφερειακού», ανέλυσε ο κ. Γιουτίκας, προσθέτοντας πως πτωτική τάση καταγράφεται και στα αιωρούμενα σωματίδια, που είναι κάτω από το όριο των 50mg.