Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εκεί κρίνονται όλα. Οχι ότι είναι αμελητέα στην πολιτική σκακιέρα τα φάλτσα, τα οποίο όμως όταν διορθώνονται σε άμεσο χρόνο σβήνουν, αλλά τελικά ο λογαριασμός που φτάνει στους πολίτες διαμορφώνει αποτελέσματα και ανεβοκατεβάζει κόμματα.
Την Τρίτη η κυβέρνηση κατέθεσε το φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων, τους επαγγελματίες και τους αγρότες. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι μειώσεις φόρων που είχαν ξεκινήσει το 2014 θα ήταν δεδομένες από το 2015.
Αντιθέτως, επί Τσίπρα η φορολογία αυξήθηκε για όλους και για όλα. Από τον ΦΠΑ στα ταπεινά μακαρόνια μέχρι τις εξωφρενικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε στις εκλογές. Υποσχόταν κατάργηση της λιτότητας με έναν νόμο και ένα άρθρο και τελικώς φόρτωσε με βάρη τους πάντες ενώ και οι διορισμοί του δεν διακρίνονταν από αξιοκρατικά κριτήρια.
Η πορεία της οικονομίας τώρα βρίσκεται σε μία σημαντική καμπή. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η ανάπτυξη, που παρέμενε αναιμική μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εκδηλώνεται στην αγορά ακινήτων, στα ομόλογα και στους διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις. Η κτηματαγορά γνωρίζει ημέρες άνθησης, οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πολλαπλασιασθεί, ενώ ο τουρισμός παρά το κανόνι της Thomas Cook σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο μέτωπο της οικονομίας κινείται μεθοδικά με βασικό στόχο να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι μειώσεις των φόρων σε ακίνητη περιουσία, εισοδήματα και επιχειρήσεις υπηρετούν τον σκοπό της ανάπτυξης χωρίς να διαταράσσουν τον κύκλο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, που πολλές φορές μπορεί να σκιάζεται από λάθη αλλά δεν αναιρείται εύκολα.
Η κριτική είναι πάντα αποδοτική
Αυτά τα έχει η πολιτική και ο δημόσιος διάλογος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 72% των διοικητών των νοσοκομείων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ή και διδακτορικού, ενώ έξι στους δέκα έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική.
Ωστόσο ο θόρυβος έγινε για τον 80χρονο που είχε τοποθετηθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου της Καρδίτσας και μετά τον σάλο υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Δικαίως, αυτό συμβαίνει πάντα. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση διόρθωσε και δεν επέμεινε στο λάθος, όπως έπραττε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το θετικό στοιχείο που βγαίνει από τη δημόσια κριτική. Χρέος του υπουργού Βασίλη Κικίλια είναι να εφαρμόσει με ευλάβεια το σύστημα αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων και να βελτιώσει τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Και ας φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε γρήγορα τους διοικητές του που αντί για μεταπτυχιακά ήταν κάτοχοι βουλκανιζατέρ.
Η νέα εκδοτική σειρά της Τραπέζης της Ελλάδος
Το αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος κρύβει κυριολεκτικά ιστορικούς θησαυρούς. Η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να αξιοποιήσει τον πλούτο του αρχείου της και προχώρησε σε μία νέα εκδοτική σειρά δημοσιεύοντας εμπιστευτικές εκθέσεις του παρελθόντος, ανέκδοτα έγγραφα και προσωπικές μαρτυρίες.
Αρχή γίνεται με το βιβλίο-ημερολόγιο του Σωκράτη Κοσμίδη, ενός από τους τρεις υπαλλήλους της Τραπέζης που συμμετείχαν στο περιπετειώδες ταξίδι με το οποίο φυγαδεύθηκε ο χρυσός της Ελλάδας στο εξωτερικό την άνοιξη του 1941. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει η κ. Αντζελα Καραπάνου ενώ τη διεύθυνση του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης έχει ο κ. Παναγιώτης Παναγάκης.
Στο ημερολόγιο ο Κοσμίδης περιγράφει τις δραματικές συνθήκες μεταφοράς του χρυσού από την Αθήνα στην Κρήτη και από εκεί σε Αίγυπτο και Νότια Αφρική. Η κίνηση της τότε διοίκησης Βαρβαρέσου να φυγαδεύσει τον χρυσό ήταν σωτήρια για τη χώρα και αποτέλεσε τη βάση της μεταπολεμικής ανόρθωσης.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου