Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΛΑΘΟΣ και μάλιστα διπλό. Λάθος, γιατί η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές του παρελθόντος, πως θα επιλέγει άξιους και ικανούς. Λάθος, όμως, και γιατί την ώρα που η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τον πρώτο προϋπολογισμό με ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ ύστερα από μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας και οι Βρυξέλλες δίνουν θετικό σήμα για μείωση πλεονασμάτων και χρήση των κερδών από ομόλογα σε αναπτυξιακές επενδύσεις, η πολιτική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον 80χρονο διοικητή.
ΑΥΤΟ είχε ως αποτέλεσμα και γραφικές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγύριζε για τοποθετήσεις όπως του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ, ομολογώντας ότι μοναδικό κριτήριο ήταν «οι αγώνες του για την Αριστερά», δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο. Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το ζήτημα. Αυτά συμβαίνουν στο καθημερινό «καφενείο» της πολιτικής αντιπαράθεσης.
ΤΟ ζήτημα είναι άλλο. Πώς θα ξεφύγουμε ως χώρα από τις παθογένειες που μας κατατρύχουν. Με ποιο τρόπο θα επιλέγονται οι διοικητές δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Αλλά ακόμα και πώς θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και έγκαιρα π.χ. οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Για ποιο λόγο η διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών να χρονοκαθυστερεί έως τον Νοέμβριο, ίσως και πιο αργά, και να μην έχει ολοκληρωθεί πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι τον Σεπτέμβριο.
ΕΝΑ πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση και την πλήρωση κενών θέσεων, αλλά και τη διενέργεια μετατάξεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων έγινε ήδη από το υπουργείο Εσωτερικών. Και έχει ως στόχο να τρέχουν με ταχύτητα οι παραπάνω διαδικασίες, αλλά και να φανούν οι πραγματικές ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις.
ΑΣ επιστρέψουμε, όμως, στην επιλογή των ανθρώπων για τις θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού. Εκεί η λύση, πιθανότατα, μπορεί να έρθει μόνο από το ΑΣΕΠ. Ο μοναδικός ανεξάρτητος και αξιοκρατικός φορέας που υπάρχει στη χώρα πρέπει να αναδιοργανωθεί και να αναβαθμιστεί. Να αναλάβει τόσο την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όσο και την επιλογή των άξιων και ικανών για τις θέσεις ευθύνης σε φορείς και υπηρεσίες.
ΓΙΑΤΙ, αν υπήρχε μια short list του ΑΣΕΠ για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η επιλογή και πάλι θα βρισκόταν στα χέρια του υπουργείου Υγείας, αλλά σίγουρα στη λίστα υποψηφίων δεν θα υπήρχε ο 80χρονος πρώην γυμνασιάρχης. Η μετεξέλιξη του ΑΣΕΠ σε έναν φορέα αξιολόγησης – ομπρέλα στο Δημόσιο δεν θα άφηνε χώρο για επιλογές με βάση κομματικά ένσημα. Θα έμπαινε τέλος και στο αέναο αλισβερίσι των κομματικών παραγόντων. Και θα ξεφύτρωναν προβλήματα… εκεί που δεν υπάρχουν. Και τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες θα ασχολούνταν με τα πραγματικά ζητήματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου