Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης* ΧΘΕΣ κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Προβλέπει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ και βάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,8%. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα τουλάχιστον από μια δεκαετία, που ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει θετικά μέτρα, τα οποία είναι πλήρως κοστολογημένα και οδηγούν σε εντός στόχων δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
ΤΙ άφησε πίσω του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ; Σίγουρα δεν άφησε «καμένη γη». Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εφάρμοσε πιστά όλα τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου που είχε υπογράψει και κινούνταν και με το παραπάνω στα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα την επίτευξη υπερπλεονασμάτων. Αλλά μέχρι εκεί. Η υπερφορολόγηση και η μη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων φρέναραν την ανάπτυξη, άφησαν σε κωματώδη κατάσταση την πραγματική οικονομία και τις τράπεζες και δεν δημιουργούσαν χώρο για πραγματικές ελαφρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων.
ΤΑ παραπάνω αποδεικνύονται από την έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση και την έγκριση του ελληνικού Προϋπολογισμού. Ολες οι προβλέψεις των Βρυξελλών άλλαξαν μέσα σε πέντε μήνες. Τον Ιούνιο, οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. έβλεπαν δημοσιονομικό κενό και έριχναν κίτρινες κάρτες για τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις. Και είναι βέβαιο πως δεν το έκαναν επειδή ξαφνικά «αγάπησαν» τη νέα κυβέρνηση, αλλά επειδή διαπίστωσαν πως αλλάζει με ταχύτητα η κατάσταση της οικονομίας.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
ΟΙ Βρυξέλλες δέχονται το πακέτο μείωσης φόρων γιατί το θεωρούν φιλοαναπτυξιακό. Δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση γιατί εκπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις για τα προαπαιτούμενα. Επιβεβαιώνουν το «τρέξιμο» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ακόμα και στο σχεδιασμό αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
ΑΝ κάποιος μελετήσει τις εκθέσεις του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, θα νομίζει πως αναφέρονται σε δύο διαφορετικές χώρες. Στην πραγματικότητα, αναφέρονται σε δύο διαφορετικούς… κόσμους. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με το γκάζι πατημένο τέρμα. Ετσι συνεχίζει. Και έτσι πρέπει να συνεχίσει και το 2020. Η επόμενη χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο για την οικονομία και τη χώρα. Το στοίχημα είναι κρίσιμο. Η χώρα πια πρέπει να βγει από την οικονομική κρίση.
ΑΣ συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις ψευδολογίες του, ας μιλάει για την «κληρονομιά» που άφησε. Τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία όχι μόνο θα τον διαψεύδουν, αλλά και θα αποδεικνύουν κάτι ακόμη χειρότερο για εκείνον. Το πού θα βρισκόταν η χώρα αν δεν είχε περάσει τις δραματικές περιπέτειες στις οποίες την οδήγησε η τετραετής αριστερή και οπισθοδρομική «παρένθεση».
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου