Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει την περίφημη πρόταση για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Στην δεύτερη, ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας και βρήκε μπροστά του τις κολόνες της ΔΕΗ. Αν θα υπάρξει και τρίτη φορά, λίγοι το γνωρίζουν. Μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει ανασχηματισμός και οι περισσότεροι θεωρούσαν πως η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ξεκινά από σήμερα. Τα σενάρια που υπάρχουν λοιπόν είναι τρία:
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
» ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ σενάριο, ας υποθέσουμε πως ο Πάνος Σκουρλέτης παραμένει στο πόστο του, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα είναι μια προσωπική, πολιτική νίκη καθώς και μια επιβεβαίωση της δύναμης των «53+» και όλων των φωνών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να παγώσουν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πονοκέφαλος θα περάσει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα βγει μάλλον αποδυναμωμένος, καθώς θα έχει υποχωρήσει στα θέλω των τάσεων. Μαζί με τον πρωθυπουργό, βέβαια, θα πονοκεφαλιάζουν και οι υπουργοί που έρχονται σε επαφή με την τρόικα. Πώς θα μπορέσουν να πείσουν πως αυτή η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όταν σε ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το πρόγραμμα βγαίνει; Πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του 17% της ΔΕΗ; Το θέμα δηλαδή, δεν είναι αν ικανοποιήθηκαν οι «53+» ή όχι, αλλά τι μήνυμα θα λάβουν οι δανειστές, που θα έχουν ξανά μια κυβέρνηση έτοιμη να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις.
» ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ σενάριο, ας υποθέσουμε πως ο Πάνος Σκουρλέτης μένει στην κυβέρνηση, αλλά μετακινείται σε άλλο υπουργείο. Σε αυτή την υπόθεση, εξαρτάται αν αυτό θα είναι ένα από τα οικονομικά υπουργεία της πρώτης γραμμής, οπότε όλοι οι παραπάνω προβληματισμοί διογκώνονται, ή θα είναι σε κάποιο πιο «κοινωνικό» χαρτοφυλάκιο. Η σολομώντεια λύση, αν υπάρξει, θα σημάνει έναν αμφότερο συμβιβασμό, αφού, όπως είπε και ο ίδιος μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου, «η κουλτούρα του διαλόγου» αποτελεί κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
» ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ σενάριο, ας υποθέσουμε πως ο Πάνος Σκουρλέτης μένει εκτός κυβέρνησης, είτε με δική του θέληση -μπορεί, για παράδειγμα, να αρνηθεί διαφορετικό υπουργείο- είτε με απόφαση του Αλ. Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει πετύχει μια ηρωική έξοδο, αφού πρώτα κατάφερε να δώσει το πολιτικό του στίγμα στο συνέδριο του κόμματος και αφού πέτυχε την πλήρη υποστήριξη των «53+». Ακόμα και αν δεν είναι λοιπόν στην επόμενη κυβέρνηση, θα είναι, ούτως ή άλλως, νικητής. Μέχρι και την άτυπη ηγεσία των «53+» θα μπορούσε να αναλάβει, αφήνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ασχολείται με την εφαρμογή του Μνημονίου, έστω και για ψίχουλα (peanuts, όπως είπε χαρακτηριστικά).
» Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Σκουρλέτης είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του Συνασπισμού, προερχόμενος από το «Ρήγα Φεραίο» και ήταν στενός συνεργάτης, στο παρελθόν, του Αλέκου Αλαβάνου. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά από συγκρούσεις, υποχωρήσεις, νίκες και ήττες και φυσικά συμβιβασμούς. «Σημασία έχει να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε», συνηθίζει να λέει. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι σε αυτή την κυβέρνηση ο καθένας σηκώνει τη δική του παντιέρα και τραβάει το δικό του δρόμο. Αν στο τέλος συναντηθούν ή θα χαθούν στην πορεία, θα το δούμε σύντομα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου