ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ μικρότερο των 100 ημερών η κυβέρνηση πάτησε γκάζι στο μέτωπο της οικονομίας θέλοντας να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της στασιμότητας και της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οικειοποιηθεί τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά δεν πείθει.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κάθετα μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Η επένδυση στο Ελληνικό τα προηγούμενα χρόνια είχε χαθεί στα συρτάρια των συριζαίων υπουργών που δεν ήθελαν πραγματικά να γίνει το έργο. Οι μειώσεις των φόρων βρίσκονταν σε αντίθεση με τις ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου ενώ τις αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια τις περιμέναμε τους τελευταίους 12 μήνες χωρίς να τις δούμε ποτέ.
Η ΕΙΚΟΝΑ στην οικονομία άλλαξε ραγδαία μετά τις κάλπες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας, που συντηρείται όσο ακούγονται θετικά νέα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την άρση των φορολογικών βαρών.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ δεν είναι ρόδινη, αλλά υπάρχουν τρεις βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας, όπως και ένας άγνωστος παράγοντας της εξίσωσης, που θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ αισιοδοξίας είναι ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2019 και η σύγκλιση του υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές για το 2020 γίνεται χωρίς να αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης, που είναι λιγότεροι φόροι για περισσότερα έσοδα. Ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι τα χαμένα έσοδα από τη μείωση των βαρών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες θα τα καλύψει από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ο πήχυς των ηλεκτρονικών συναλλαγών για να τεκμηριωθεί το αφορολόγητο αυξήθηκε στο 30% και για τους επιτηδευματίες, που σημαίνει ότι πρέπει να εκδίδουν και αποδείξεις.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ αναστροφής του κλίματος είναι ότι κάτι κινείται στο μέτωπο των τραπεζών ώστε να μπορούν να δανειοδοτήσουν ξανά την αγορά. Μετά τη διάλυση του πιστωτικού συστήματος, το καλοκαίρι του 2015 και την τρίτη κεφαλαιοποίηση, που έγινε σε τιμές-ψίχουλα, οι τράπεζες υπολειτουργούσαν. Τώρα η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Ηρακλής», που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δώσει λύση στα «κόκκινα» δάνεια, παρέχοντας εγγυήσεις ώστε να «αναπνεύσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών και να μπορούν να παρέχουν χορηγήσεις σε νοικοκυριά και μικρομεσαίους.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΛΟΓΟΣ είναι ότι έχει καταστεί πλέον σαφής η βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να τονώσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι το επενδυτικό πλαίσιο γίνεται φιλικότερο με τον νέο αναπτυξιακό νόμο ενώ γνωρίζουν ότι ύστερα από 10 χρόνια στασιμότητας υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες.
ΕΚΤΟΣ, ΟΜΩΣ, από την εγχώρια αισιοδοξία υπάρχει και ένας παράγοντας, που μπορεί να μετριάσει τα αποτελέσματα. Η διεθνής αστάθεια, η όξυνση του μεταναστευτικού και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν στην περιοχή της Μεσογείου δημιουργούν αβεβαιότητες με συνέπειες και στην οικονομία. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα βόρεια σύνορα της Συρίας ούτε ποια είναι τελικά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ τον λόγο, εκτός από την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται η επαγρύπνηση στα εθνικά μας θέματα.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής