Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Προφανώς γιατί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η οικονομία χρειάζεται κλίμα και ηρεμία για να προσελκύσει επενδυτές και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κινείται με σοβαρότητα χωρίς να χτυπάει νταούλια αλλά αναζητώντας λύσεις σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 100 ημερών η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά ομολόγων, που κανείς μέχρι τον περασμένο Μάιο δεν μπορούσε να διανοηθεί, ενδεχομένως και εντός της κυβέρνησης.
Οταν τον περασμένο Μάρτιο η Ελλάδα εξέδωσε δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 3,9%, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογούσε για την πετυχημένη και φθηνή έξοδο στις αγορές. Προχθές η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να επανεκδώσει τον τίτλο του Μαρτίου και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 63% σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε σημαντικά για πρώτη φορά από το 2009.
Χθες η κούρσα συνεχίσθηκε στα έντοκα γραμμάτια και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού έθνους τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια είχαν αρνητικό επιτόκιο (-0,02%). Δηλαδή οι επενδυτές έβαλαν 487 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και αντί για τόκο πλήρωσαν «φύλακτρα» 0,02% θεωρώντας ότι είναι συμφέρουσα τοποθέτηση σε σχέση με τις υπόλοιπες βραχυπρόθεσμες εκδόσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Το Δημόσιο αποκτά σταδιακά πλήρη πρόσβαση στις αγορές και αυτό είναι προϋπόθεση για να υπάρξει κανονικότητα στην οικονομία. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να κλείσει τα μέτωπα με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2020 και ήδη το δημοσιονομικό κενό από 1% έχει πέσει κοντά στο 0,2%, που σημαίνει ότι η διαφορά είναι μικρή.
Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Τσάκωνα κάνει αθόρυβη δουλειά στη διαχείριση του χρέους με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που βλέπουμε στα επιτόκια των δημοπρασιών.
Αυτό που απαιτείται πλέον είναι τα θετικά μηνύματα των αγορών να περάσουν στην πραγματική οικονομία και στην αγορά. Ο κρίκος που συνδέει τα ομόλογα του Δημοσίου με την αγορά είναι οι τράπεζες. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς το Δημόσιο να πληρώσει ούτε ευρώ. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, σχεδόν 4,5 χρόνια μετά τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση – παρωδία με τις εξευτελιστικές τιμές για το Δημόσιο και τους μικρομετόχους.
Το κλίμα έχει βελτιωθεί στην οικονομία, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους απελευθερώνοντας πόρους για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Στην οικοδομή παρουσιάζεται αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης ενώ οι ανακαινίσεις κατοικιών, ύστερα από 10 χρόνια «παγώματος» κάθε εργασίας, προσφέρουν τζίρο σε δεκάδες επαγγέλματα.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το δικό της οικονομικό «θαύμα», με καθυστέρηση 5 ετών, προσελκύοντας επενδυτές υψηλού επιπέδου. Η ευκαιρία για ισχυρή ανάπτυξη είναι μεγάλη και όπως φαίνεται από τις πρώτες 100 μέρες της περιόδου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να τη χάσει, όπως συνέβη με την καταστροφική διαπραγμάτευση των πρώτων 180 ημερών του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη, που δεν κόβει εισιτήρια ούτε στους κινηματογράφους.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου