Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Συνήθως τα κόμματα μόλις κερδίσουν τις εκλογές και ανέλθουν στην εξουσία εμφανίζονται «μεθυσμένα» από την επιτυχία. Χαλαρώνουν. Αφήνουν να περάσει αρκετός καιρός. Και στη συνέχεια αρχίζουν να σχεδιάζουν τι θα κάνουν.
ΑΥΤΟ δεν συνέβη με τη νέα κυβέρνηση. Προφανώς πολύ καιρό πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του είχαν προετοιμάσει τόσο τις πολιτικές όσο και συγκεκριμένα νομοσχέδια. Ετσι αμέσως μετά την 7η Ιουλίου πάτησαν τέρμα γκάζι.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως μια χώρα -πολύ περισσότερο η Ελλάδα- δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 100 ημέρες. Είναι, όμως, ξεκάθαρα τα δείγματα που έχει δώσει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση για το πώς θέλει να χτίσει τη νέα Ελλάδα.
ΣΤΟΧΟΣ είναι να υπάρχουν λιγότερα φορολογικά βάρη για τους πολίτες. Να δημιουργηθεί ένα πραγματικά φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για όσους ντόπιους και ξένους έχουν κεφάλαια. Να μετασχηματιστεί μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας το Δημόσιο και να εξυπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Να τεθούν κανόνες και το σημαντικότερο να τηρούνται στην καθημερινότητα. Να αλλάξει η κουλτούρα στις σχέσεις πολίτη – κράτους. Να υπάρχει αμοιβαία συνέπεια. Να μπει τέλος σε προκλητικά περιστατικά ανομίας είτε αυτά αφορούν στους κάθε είδους μπαχαλάκηδες είτε στη μαφία των φυλακών. Να υπάρξει, επιτέλους, ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Να δομηθεί από το μηδέν το χαοτικό σύστημα Υγείας. Να νομοθετηθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώνει τους παραλογισμούς του νόμου Κατρούγκαλου.
ΔΕΝ είναι εύκολο να συμβούν όλα τα παραπάνω. Γιατί ενοχλούν μικροσυντεχνίες και μεγαλοσυμφέροντα. Αλλά οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση ώστε η Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, όμως, το κυβερνητικό σχήμα να κρατήσει το πόδι του στο γκάζι. Να μη γίνουν υπαναχωρήσεις και πισωγυρίσματα. Εστω κι αν υπάρξει πολιτικό κόστος. Και κάθε 100 ημέρες που περνούν πρέπει ο απολογισμός να είναι θετικός ως προς τα έργα. Πάντοτε με λιγότερα λόγια. Γιατί, στα χρόνια της μεταπολίτευσης «χορτάσαμε» σχέδια και θεωρίες. Είναι καιρός για πράξεις που απαιτούν ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Και είναι βέβαιο ότι, παρά τις όποιες ιδεοληπτικές αντιδράσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να αλλάξει η χώρα και να βιώνει μια κανονικότητα σε ζητήματα μικρά και μεγάλα. Στο χέρι του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών είναι…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου