Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε την υπομονή να απαριθμήσει όλους τους ισχυρισμούς του προκατόχου του κ. Τσακαλώτου για να καταλήξει στην εύλογη απορία: αφού ο Ευκλείδης τα είχε όλα έτοιμα γιατί δεν τα υλοποίησε όταν βρισκόταν στο υπουργείο;
Συγκεκριμένα ο Τσακαλώτος ισχυριζόταν ότι:
-Ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Ομως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
-Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Ομως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν τη συζήτησαν αρμοδίως.
-Είχαν δώσει εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ομως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.
-Το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Ομως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς.
Πέρα από το εύλογο ερώτημα του Σταϊκούρα προς τον Σταϊκούρα, προκύπτει και ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά τον Τσίπρα. Αφού ο ίδιος είχε προετοιμάσει το έδαφος στην οικονομία και βρισκόταν μπροστά σε μία ομοβροντία θετικών εξελίξεων γιατί τη βραδιά των ευρωεκλογών βιάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές για την 7η Ιουλίου και δεν θέλησε να εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι τον Οκτώβριο;
Εάν δεν είχε αποφασίσει τότε τις πρόωρες κάλπες ο Τσίπρας θα ήταν ακόμη και σήμερα πρωθυπουργός και θα είχε «πιστωθεί» όλα τα ευνοϊκά μέτρα του Μητσοτάκη.
Η απάντηση είναι απλή. Αφενός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση τη βραδιά των εκλογών και αφετέρου το σημαντικότερο θετικό νέο για την οικονομία ήταν ότι άλλαξε η κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε στις αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα έπεσαν μέσα σε 2 μήνες από το 3,5% στο 1,5%, αυτό προκύπτει από το κύμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται αντίστοιχα στους δείκτες του οικονομικού κλίματος και στις έρευνες κοινής γνώμης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μεγάλο βαρίδι της οικονομίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε τα θηριώδη πλεονάσματα, τα ψήφισε δύο φορές και τα «μείωσε» με ένα μπακαλοτέφτερο που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι χωρίς καμία απολύτως ισχύ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλο έλεγε ότι θα διαβίβαζε το αίτημα για αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ αλλά το μόνο που έπραξε ήταν να δεχθεί το 2016 (όταν απειλούσε μάλιστα με παραίτηση) τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και ανακοίνωσε ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις επειδή ο Μητσοτάκης εφαρμόζει την πολιτική του.
Ο Τσίπρας μπορεί να πιστεύει ότι έφυγε από το Μαξίμου επιτυχημένος, όμως η οικονομία έχει τη δική της άποψη. Και πρωτίστως οι πολίτες με την ψήφο τους.
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Με την ευκαιρία της ανάληψης της διοίκησης στην ΕΡΤ από τον Κωνσταντίνο Ζούλα, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης μοιράστηκε μέσω facebook τη δική του εμπειρία από την ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης ανέφερε τα εξής:
«Στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν προσεκλήθην ούτε μια φορά στην τηλεόραση της ΕΡΤ, παρότι πολύ συχνά η επικαιρότητα αφορούσε το γνωστικό μου αντικείμενο, ως διεθνολόγου, και οι συνάδελφοί μου από το πανεπιστήμιο είχαν τακτική παρουσία. Υπενθυμίζω ότι μέχρι τον περασμένο Απρίλιο δεν ήμουν καν υποψήφιος της Ν.Δ. αλλά ένας καθηγητής διεθνών σχέσεων που εκαλούντο από όλα τα άλλα κανάλια πλην της ΕΡΤ. Είναι φανερό ότι υπήρχε κεντρική γραμμή αποκλεισμού ενός πανεπιστημιακού που ασκούσε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα αυτά θα ήταν διασκεδαστικά και ανώδυνα αν δεν γινόμουν ο στόχος της γκαιμπελικής επίθεσης της ΕΡΤ την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Την Τετάρτη 3 Απριλίου, η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου για τις ευρωεκλογές. Την αμέσως επόμενη Κυριακή, η ΕΡΤ 1, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεών της, παρουσίασε, ως δεύτερη είδηση, ένα μονταρισμένο βίντεο που με παρουσίαζε ανακόλουθο στο Μακεδονικό. Αμέσως επικοινώνησα με τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ και ζήτησα να απαντήσω στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων. Δεν μου επιτράπηκε. Αντίθετα, η ΕΡΤ επέμεινε, έπαιξε εκ νέου, το βράδυ, το μονταρισμένο βίντεο ως δεύτερη είδηση (!), παρεμβάλλοντας για λίγα δευτερόλεπτα, για τους τύπους, μια γραπτή δήλωση διάψευσής μου».
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου