Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Και δεν είναι μόνο το «πράσινο χρώμα» που κυριάρχησε στο διήμερο του Τσίπρα, αλλά και οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον «Μητσοτάκη που παραμένει Μητσοτάκης», ενώ ο ίδιος προφανώς άλλαξε σε «αντίγραφο» του Ανδρέα.
Πολιτεύονται με όρους του παρελθόντος, όταν οι απαιτήσεις των πολιτών από τα κόμματα αφορούν την επόμενη ημέρα. Βολεύονται με συνθηματολογίες, αδυνατώντας να αρθρώσουν προγραμματικό λόγο, οι υποσχέσεις των 5 δισεκατομμυρίων όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πλούτου παραμένουν στα χαρτιά, όπως συνέβη και το 2015.
Ακόμη και το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας δεν μοιάζει να συγκινεί τον μέσο ψηφοφόρο. Αφήνουμε στην άκρη το λαϊκίστικο σύνθημα ότι ο «Μητσοτάκης είναι το χάος», όλοι ακόμα θυμόμαστε τι σημαίνει πραγματικό χάος με τις τράπεζες κλειστές και την Ελλάδα ένα βήμα από τον γκρεμό του Grexit.
Το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «προοδευτική διακυβέρνηση ή αλλιώς δεύτερες κάλπες και περιπέτειες». Ασθενές, όπως συνολικά η επιχειρηματολογία του. Οι δεύτερες κάλπες δεν ισοδυναμούν με περιπέτεια, αντιθέτως θα σημάνουν το τέλος της περιπέτειας, γιατί θα είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης σε σχέση με τις πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το δίλημμα του Τσίπρα έχει ημερομηνία λήξης 30 ημερών, όσο το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Αντιθέτως, το δίλημμα του Μητσοτάκη είναι απλό και κατανοητό από όλους, ενώ έχει εύρος τετραετίας. «Αυτοδυναμία αν γίνεται και από τις πρώτες κάλπες, ή αλλιώς θα έχετε Τσίπρα με Βαρουφάκη». Πολιτικές θέσεις θα αναμετρηθούν στις επόμενες εκλογές και όχι εκλογικοί τακτικισμοί, που έχουν διάρκεια πυροτεχνήματος. Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετρήσει από δικές τους δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες νοσταλγούν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να ξαναδούν σε δράση το δίδυμο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», τότε βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αυτό μπορεί να το βεβαιώσει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό και θα ενισχύσουν μια σειρά μικρότερων, συνδεδεμένων, επιχειρήσεων.
Αλλωστε, τα μέτρα που έχει λάβει στο μέτωπο των φορολογικών ελαφρύνσεων ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους στην αγορά. Ομως, εκτός από τη δημοσιονομική πολιτική, απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία, όπως λειτουργεί σήμερα, «φρενάρει» όχι μόνο επενδύσεις, αλλά και συνήθεις οικονομικές συναλλαγές. Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, από την κεντρική διοίκηση μέχρι τις περιφέρειες, τους δήμους και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η αναθεώρηση του πλαισίου ώστε ο πολίτης να αναφέρεται σε μία και μόνο υπηρεσία για να διεκπεραιώνει από οικοδομική άδεια μέχρι την εγκατάσταση ενός νέου μηχανήματος στην επιχείρησή του αποτελεί πλέον θεμελιώδη όρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr